Orizont 2020 - Programul Cadru pentru dezvoltare și inovare

Published: 18.01.2014

 

Oportunităţi de finanţare a proiectelor din domeniul sănătăţii  

 

horizon2020Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie “Nicolae Testemiţanu” și Centrul de Proiecte Internaţionale (CPI) al Academiei de Ştiințe a Moldovei au făcut publice primele apeluri de proiecte finanţate prin Programul-cadru european de cercetare şi inovare „Orizont 2020”, ediţia 2014-2015. În acest context, joi, la USMF “Nicolae Testemiţanu” a fost organizată o sesiune de informare a cercetătorilor din domeniul medicinei, domeniile prioritare fiind - sănătatea, schimbările demografice, bunăstarea.

 

Coordonatorii de programe au informat potențialii participanți despre modalitățile de participare la 3 proiecte cu bugete de milioane de euro:

Orizont 2020 - http://ec.europa.eu/research/horizon2020/index_en.cfm?pg=home&video=none;

EURAXESS Moldova - http://ec.europa.eu/euraxess;

Acțiunile Marie Curie -http://ec.europa.eu/research/participants/portal/desktop/en/opportunities/h2020/index.html.

 

Lilia  Vîrțan, vicedirector  al Centrului de Proiecte Internaționale  din cadrul AȘM, a spus că, la nivel european, apelurile au fost lansate în luna decembrie, anul trecut. Totuși, pentru regiunea estică, lansarea oficială a Programului Orizont 2020, ediția curentă, va avea loc în luna martie a acestui an. Zeci de oficiali europeni vor vizita țara noastră în acea perioadă.

 

DSC_1543O noutate a ediției curente a Programului este participarea întreprinderilor mici și mijlocii din domeniul de cercetare și inovare, în calitate de parteneri. Alt specific se referă la reducerea termenului de evaluare a proiectelor de la 8 luni la cel mult 100 de zile. Proiectele de cercetare vor fi finanțate în măsură de 75%, iar cele de suport sau de colaborație vor fi susţinute financiar integral.

 

Vicedirectorul CPI a mai informat audiența şi despre faptul că, în luna aprilie curent, va fi lansat un nou proiect internațional pentru țările UE și cele asociate în susținerea țărilor din spațiul ex-sovietic.

 

Ghenadie Curocichin, doctor habilitat în medicină, profesor universitar la USMF „Nicolae Testemiţanu” a spus că bugetul total al proiectelor din Provocarea Societală a Programului “Orizont 2020” constituie 1,21 mlrd  de euro. Profesorul a îndemnat cercetătorii din țara noastră, sugestie a Comisiei Europene, să se înregistreze separat şi în calitate de experți în examinarea proiectelor internaționale. “Este o procedură foarte simplă ce oferă o serie de avantaje: calitate de expert internaţional, remunerare decentă pentru deplasare, muncă şi participare la şedinţele de experţi în țările europene”, a  precizat Ghenadie Curocichin.

 

În acest context, organizatorii au recomandat potențialilor aplicanți să grăbească procedura de elaborare și  înregistrare a proiectelor pentru concurs, acestea fiind oferte avantajoase de promovare şi fortificare a potențialului științific din Republica Moldova.

 

Coordonatorii de programe au încurajat cercetătorii să participe activ la aceste proiecte, asigurându-i că vor avea susţinere şi asistenţă în orice problemă legată de aceste concursuri.

[nggallery id=51]

Orizont 2020 - Programul Cadru pentru dezvoltare și inovare

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii