Studenți și rezidenți participă la o școală de vară în domeniul neuroștiinței

Published: 16.07.2014

DSC_2437Un grup de studenți din anii III-VI de studii, precum și rezidenți ai Universității de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu” participă la o Școală de vară în domeniul neuroștiinței. Activitatea este organizată în premieră de Catedra de neurologie a Facultatății de Medicină nr. 1, cu scopul de a implementa la Universitatea noastră un nou sistem de educație medicală - modular. Sistemul modular de educație medicală presupune ca toate catedrele participante la formarea studentului să se unească într-un singur modul pentru a obține o instruire continuă, începând cu nivelul embrionar până la noțiunile de bază în activitatea clinică. 

 

Mihail Gavriliuc, șef catedră Neurologie, a menționat că participanții la Școala de vară  asistă zilnic la cursuri teoretice, recapitulând într-un fel, subiectele din anii I-VI de studii - segmentul  neuroștiință, ulterior merg în laboratoare, clinici, catedre și aplică cunoștințele lor în practică, examinând pacienți și cercetând diferite metode de diagnostic și tratament.

 

Șeful de catedră a mai spus că pe parcursul anilor s-a constatat un fenomen: studenții ajungând la catedrele clinice, în mare parte pierd din memorie cunoștințele acumulate în primii ani de studii, deoarece, pe parcursul acestei perioade de timp, ei nu participă la lecții practice în acest domeniu. Modelul acestei școli de vară a fost preluat de la Universitatea de Medicină și Farmacie "Victor Babeș" din Timișoara, cu suportul rectorului instituției - Marius Raica, care a oferit principale tehnici și etape de organizare.

 

Prorectorul a menționat că dacă această activitate se va bucura de succes, în noul an de studii, un curs opțional în neuroștiințe va fi propus studenților anului III, iar dacă interesul studenților va fi unul sporit, din anul următor de studii  - ar putea deveni obligatoriu. Tot în funcție de rezultatele implementării acestui modul, sistemul ar putea fi aplicat și pentru alte domenii: rinologie, gastrologie, cardiologie etc.

 

Veronica Gudumac, medic rezident la specializarea Neurologie, a afirmat că programul de instruire în neuroștiințe vine să reamintească medicilor rezidenți despre  sistemul nervos și patologia acestuia în toate domeniile - anatomie, histologie, anatomie patologică, histologie patologică, iar pentru studenți este un proiect pilot, care în perspectivă se va transforma într-un modul facultativ. ”Peste ani multă informație s-a uitat, iar din lipsă de timp nu se reușește revederea materialului, iată de ce aceste lecții teoretice combinate cu cele practice, ne oferă o șansă unică să discutăm cu profesorii, care predau aceste domenii la Universitate  și care ne lipsesc în clinică”, a spus Veronica Gudumac.

 

Maxim Dulgher, absolvent anul VI, USMF ”Nicolae Testemițanu” a spus că pentru el personal acest curs este foarte util, mai ales că din toamna curentă urmează să-și continue studiile în rezidențiat la specializarea Neurologie.

 

Școala de vară în neuroștiințe este organizată de Catedra de neurologie și susținută de catedrele: Anatomia omului, Histologie, citologie și embriologie, Fiziologia omului și biofizică, Biochimie și biochimie clinică, Morfopatologie, Fiziopatologie și fiziopatologie clinică, Radiologie și imagistică, Neurologie, Psihiatrie, Narcologie și psihologie. Acțiunea  se va desfășura până în data de 25 iulie curent, iar la finalul acesteia cei 30 de participanți vor fi evaluați și vor primi certificate de participare.

 [nggallery id=123]

Studenți și rezidenți participă la o școală de vară în domeniul neuroștiinței

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii