Săptămâna transplanturilor

Published: 15.02.2016

DSC05270Cele cinci transplanturi renale, realizate în perioada 27 ianuarie-4 februarie curent la Catedra de urologie și nefrologie chirurgicală a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, au fost finalizate cu succes.

 

Intervențiile de transplant s-au desfășurat la Spitalul Clinic Republican, unde este amplasată și catedra noastră. În două dintre cazurile menționate, operațiile s-au desfășurat cu preluare de rinichi de la cadavru, iar în alte trei – cu rinichi de la donator înrudit în viață (tată, mamă...). Dacă primele operații au fost realizate doar de membrii catedrei, cele de la donator în viață au fost asistate de profesorul Jean-Pole Squiflette din Belgia.

 

Adrian Tănase, șeful Catedrei de urologie și nefrologie chirurgicală a menționat că „Grație colaborării cu profesorul J.-P. Squiflette, mai  mulți specialiști, inclusiv anesteziști, reanimatologi, urologi, nefrologi au beneficiat de posibilitatea de a studia și a-şi perfecționa metodele și tehnicile chirurgicale de prelevare și transplantare renală, precum și de a asigura tratament intra- și postoperator pacienților operați”. Potrivit profesorului Tănase, toate intervențiile chirurgicale au fost încheiate cu succes, iar rinichii transplantați și-au preluat funcția.

 

Săptămâna transplanturilor

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii