Memorialul „Nicolae Testemițanu – Iuliu Hațieganu” la cea de-a 21-a ediție

Published: 25.05.2017

DSC_0696Tradițional, spre finele primăverii, la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova are loc un eveniment de anvergură – Memorialul „Nicolae Testemițanu – Iuliu Hațieganu”, care în acest an a ajuns la cea de-a 21-a ediție.

 

La festivitatea de inaugurare, Marian Stan, șeful Catedrei de educație fi­zi­că a USMF „Nicolae Testemițanu”, a salutat oaspeții, expri­mân­­du-și satisfacția reîntâlnirii și speranța de a obține noi performanțe în competiții. Șeful de catedră a ținut să sublinieze faptul că, în afară de aspectul com­pe­ti­țio­nal, manifestarea are și o tentă cog­nitiv-pedagogică, este o filieră de schimb de practici, care, la sigur, vor fi utile reprezentanților ambelor instituții. Potrivit acestuia, asemenea întruniri sunt oportunități eficiente de promovare a spor­tu­lui, de transfer de cunoștințe și construire de dialoguri, care dau un plus de imagine instituțiilor par­ti­ci­pan­te.

 

DSC_0749 (1)Conducătorul delegației române, dr. conf. Mi­hai Kiss, șeful Catedrei de edu­cație fizică a Universității de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca, România, s-a arătat recunoscător pentru primirea căl­du­roasă, ospitalitatea sinceră, bu­cu­ria revederii, condițiile excelente pentru organizarea întrecerilor, dar și cele de cazare pe perioada aflării la Chișinău. „Prin asemenea competiții și, în general, datorită exercițiului fizic și mișcării, in­­suflăm tinerilor să-și mențină corpul frumos, atractiv, să fie sănătoși, să aibă do­rin­ța și puterea de a studia materialul prevăzut de programul universitar”, a menţionat oaspetele clujean.

Așadar, punctul forte al me­mo­ria­lului au fost întrecerile sportive. La startul pri­mei probe s-au aliniat echipele de volei. În partida disputată de formațiile mas­cu­li­ne, de­bu­tul a fost de partea chișinăuienilor, câștigând primul set cu 25-21. În următoarele acte însă au fost su­pe­rio­ri tinerii din Cluj-Napoca, care au învins meciul cu scorul general 3-1.

 

În schimb fetele de la USMF „Nicolae Testemițanu” au dominat în meciul susținut cu parte­­nerele de întreceri de la UMF „Iuliu Hațieganu”, purtând o victorie clară cu scorul 3-0.

 

Reprezentanții Universității noastre s-au dovedit a fi mai puternici și la baschet masculin și la fotbal în sală. Astfel, mediciniștii noștri au ieșit învingători în 4 probe din cele 5 programate, învrednicindu-se de Cupa memorialului „Nicolae Testemițanu – Iuliu Hațieganu”.

 

„Avem tineri foarte buni, talentați, dor­nici de a-și perfecționa măiestria sportivă. Știu a-și doza timpul în așa fel, ca să reușească și la stu­dii fiind, de obicei, cei mai buni și la învățătură. Sunt con­vin­­să că după absolvirea facultății ei vor fi promotori activi ai modului sănătos de viață”, ne-a mărturisit Iulia Popov, antrenoare de volei la USMF „Nicolae Testemițanu”.

 

DSC_0407Alexandru Munteanu, cel mai bun voleibolist a UMF „Iuliu Hațieganu”, a rămas foarte impresionat de Complexul Universitar Sportiv, în cadrul căruia se antrenează mediciniștii noștri. „Complexul este foar­te spațios, înalt și modern. Nutresc o invidie al­bă­ față de cei care beneficiază de asemenea săli pen­tru antrenamente și întreceri”, a remarcat tânărul.

 

„Voleiul este un joc pentru suflet, această probă cu balonul la fileu ne relaxează și ne dă puteri. Este elegant, inteligent și atletic. Dar, spre regret, nu prea sunt posibilități financiare pentru a sti­mu­la echipele de sportivi. E suficient să amintesc că în sezonul, care s-a încheiat recent, formația fe­­minină a USMF „Nicolae Testemițanu”, evo­lu­ând în campionatul național, s-a situat în faza play-off, dar meritul nostru nu a fost luat în seamă”, a spus Angela Covtun, rezidentă la USMF „Nicolae Testemițanu”.

 

Suporterii au urmărit cu interes și satisfacție duelurile tensionate, cu multe faze de spectacol, iar în sală au răsunat aplauze și cuvinte de susținere pentru echipa preferată. Astfel, această competiție a fost o sursă de bună dispoziție și energie pozitivă, resurse necesare studenților înainte de examene.

 

 

Bilanțul anului sportiv universitar

 

DSC_0489În acest an, festivitatea de totalizare a activității sportive a studenților în sezonul 2016-2017 a coincis cu Memorialul „Nicolae Testemițanu – Iuliu Hațieganu”. Astfel, cei mai activi sportivi de la USMF „Nicolae Testemițanu” au fost premiați pen­tru succesele obținute la campionatul național universitar la badminton, triatlon-forță, judo, baschet, șah, joc de dame, volei, fotbal în sală, tenis de masă, campionatele Republicii Moldova de volei și baschet, spartachiada a 57-a a studenților și rezidenților, Campionatul Cam­pusului studențesc și alte com­petiții universitare, municipale, naționale și internaționale.

Cupa și Diploma de gradul I a fost înmânată echipei Facultății de Me­dicină nr. 1, anii 3-4; Diploma de gradul II și Cupa formației - Fa­cul­tă­ții de Medicină nr. 1, anii 1-2; Dip­lo­ma de gradul III și Cupa - Facultății de Medicină nr. 1, anii 5-6.

 

Pentru organizarea activității sportive de masă și obținerea rezultatelor înalte în sport, Diploma rec­torului a fost înmânată tinerilor Denis Arabadji, Octavian Catană, Veronica Gâscă, Abu Ras Muhamed și altor 10 persoane. Paisprezece studenți au beneficiat de un ajutor material a câte 150 de lei, 17 au fost menționați cu Diploma clubului sportiv uni­ver­sitar, iar altor 10 le-au fost aduse mulțumiri cu înscriere în dosarul personal.

 

Participanții au fost felicitați cordial de Marcel Abraș, prorector pen­tru probleme sociale al USMF „Nicolae Testemițanu”, și Gheorghe Buruiană, președintele Asociației Studenților și Re­zi­denților în Medicină, care și-au exprimat recunoștința pentru eforturile depuse în desfășurarea competițiilor sportive și pentru în­re­­gistrarea unor rezultate înalte.

 

[nggallery id=544]

 

Memorialul „Nicolae Testemițanu – Iuliu Hațieganu”  la cea de-a 21-a ediție

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii