O nouă platformă de management a sănătății publice

Published: 12.09.2014

DSC_5507Școala de Management în Sănătate Publică a Universității de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu” a fost selectată ca partener, să reprezinte Republica Moldova, într-un proiect de anvergură privind dezvoltarea cercetărilor în domeniul managementului sănătății publice. Proiectul, inițiat de Institutul Karolinska din Suedia, se dorește a fi unul regional și va fi implementat în cinci țări - Suedia, Finlanda, Polonia, Ucraina și Republica Moldova.

 

Reprezentanții celor cinci țări partenere la acest proiect, s-au întrunit, vineri, 12 septembrie, într-un workshop pentru a stabili și a identifica următorii pași în implementarea acestuia.  

 

Myroslava Protsiv, reprezentanta Institutului Karolinska, a menționat că principalele aspecte ale acestui proiect țin de dezvoltarea unei rețele de cercetare în sănătatea publică și integrarea rezultatelor științifice în sistemele de sănătate. Va fi analizată fiecare țară în parte, se vor organiza diferite activități, vizite de documentare și măsuri de planificare a politicilor de sănătate. Expertul suedez a accentuat că este important să existe un dialog constructiv cu principalii actori în formarea politicilor de sănătate.

 

Prorectorul Oleg Lozan, director Școala de Management în Sănătate Publică a USMF ”Nicolae Testemițanu”, a exprimat gratitudinea pentru faptul că țara noastră a fost inclusă în acest proiect. ”Acum, că au fost identificați partenerii, este important să ne concentrăm eforturile în vederea realizării dezideratelor propuse”, a declarat prorectorul.

 

Boris Gîlcă, reprezentantul adjunct al Fondului Națiunilor Unite pentru Populație în Republica Moldova, prezent la atelierul de lucru, a menționat că reformele Ministerului Sănătății, realizate până acum, sunt pentru a racorda Republica Moldova la standardele Uniunii Europene. ”Este foarte important să creăm o platformă pentru dezvoltarea resurselor umane aici, în țară, pentru a ne alinia la standardele europene la care tinde Republica Moldova”, a conchis expertul UNFPA.   

 

La workshop a participat și Marcela Țârdea, șef secție Analiză, monitorizare și evaluare a politicilor din cadrul Ministerului Sănătății, care a menționat despre importanța acestui proiect la îmbunătățirea sistemului de sănătate din țară.

 

Proiectul de dezvoltare a cercetărilor în domeniul managementului sănătății publice a fost lansat în luna mai curent și va dura până în aprilie 2015.

 

[nggallery id=138]

O nouă platformă de management a sănătății publice

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii