Prima conferință în bronhologie

Published: 27.10.2014

9Pentru prima dată în istoria medicinei noastre, specialiștii în bronhologie din Republica Moldova și cei din România s-au întrunit la Chișinău, în cadrul Conferinței ”Actualități în bronhologie”, care a avut loc în data de 24 octombrie curent, în incinta Centrului Universitar de Simulare în Instruirea Medicală (CUSIM) a Universității de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu”.

 

Scopul acestei întruniri a fost schimbul de cunoştinţe şi experienţă între pneumologi, bronhologi şi medici din specialităţi conexe, rezultatul fiind unul benefic atât pentru participanţi, cât şi pentru pacienţi deopotrivă. La această manifestare au fost abordate cele mai noi tehnici de diagnostic endoscopic în bronhologie - metodologii de prelevare a specimentelor, crioterapie, endoscopie ultrasonoră endobronșică etc.

 

Anatolie Ghereg, președintele Asociației Endoscopie, Chirurgie mini-invazivă și Ecografie din Republica Moldova, organizatorul principal al acestui eveniment, a menționat că această conferință a oferit ocazia de a stabili noi colaborări cu specialiștii români, pentru îmbunătățirea serviciului endoscopic în toate domeniile, nu doar în pulmonologie.

 

În prezent, incidența bronhopneumopatiei cronice-obstructive e destul de înaltă în societatea noastră, maladia afectând preponderent persoanele de vârstă medie și vârstnicii. A crescut și numărul îmbolnăvirilor de cancer bronhopulmonar. În aceste condiții, pentru diagnosticul patologiilor pulmonare este importantă o abordare multidisciplinară, nu doar examenul radiologic, a spus Elena Tudor, reprezentant al Institutului de Ftiziopneumologie ”Chiril Draganiuc”.

 

Mărioara Șimon, președintele Societății Române de Pneumologie, Secțiunea de Bronhologie, și-a manifestat gratitudinea pentru participarea la conferință. ”Bronhoscopia este o competență aparte care, pe lângă cunoștințe teoretice, trebuie să ai niște aptitudini practice bine dezvoltate. Workshop-ul dat la Centrul de simulare a oferit o ocazie bună pentru colegii mai tineri să deprindă abilități în bronhologie cu fibroscopia flexibilă, bronhoscopia rigidă, electrocauterizare etc.”, a spus expertul român.

 

Victor Botnaru, şef disciplină Pneumologie şi alergologie, Departamentul medicină internă, participant la conferință, a apreciat faptul că endoscopiștii în bronhologie din aceste două țări au început să colaboreze între ei. ”Spre regret, noi nu avem acces la toate metodele de diagnostic și tratament în bolile pulmonare, pe când colegii români sunt mai avansați la acest capitol și avem multe de învățat de la dânșii”, a spus Victor Botnaru.

 

Stănel Ștefan Cristian, medic rezident la Universitatea de Medicină ”Gr. T. Popa” din Iași, România, a afirmat: ”Cursul a fost foarte interesant pentru inițiere în bronhoscopie, mai ales partea practică, unde am avut ocazia să mergem în toate secțiile CUSIM, segmentul bronhologie. Mi s-a părut extrem de frumos acest Centru de simulare și ne gândeam chiar să mai venim pentru a întreprinde și alt fel de simulări. Nu avem așa ceva în Iași”.

 

Conferința ”Actualități în bronhologie” a fost organizată de Asociația Endoscopie, Chirurgie mini-invazivă și Ecografie, Societatea de Ftiziopneumologie din Republica Moldova, Institutul de Ftiziopneumologie ”Chiril Draganiuc”, Societatea Română de Pneumologie, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu”.

 

  [nggallery id=172]

 

Prima conferință în bronhologie

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii