Facultatea de Farmacie la 50 de ani de la fondare

Published: 31.10.2014

DSC_9201 - Copy

Ziua de 31 octombrie a fost una de mare sărbătoare și plină de emoții pentru comunitatea noastră universitară și farmaciștii din Republica Moldova. Astăzi, Facultatea de Farmacie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu” sărbătorește jubileul de 50 de ani de la fondare și 80 de ani de la nașterea profesorului universitar Vasile Procopișin. Cu această ocazie, reprezentanții celor 45 de promoții de farmaciști, cadre didactice, oaspeți de peste hotare și membri ai Guvernului și Parlamentului Republicii Moldova au participat la ceremonia de aniversare, care a avut loc la Palatul Republicii din capitală.

 

Olga Cernețchi, prorector pentru asigurarea calităţii şi integrării în învăţământ la USMF „Nicolae Testemițanu” a adresat, în numele comunității universitare, felicitări cu acest irepetabil prilej de aniversare, dorind întregii echipe ”voință, forță și energie în munca nobilă pe care o desfășoară”, menționând că toți absolvenții Facultății sunt ”specialiști care activează cu devotament și promovează bunul nume al Alma Mater”. Olga Cernețchi a accentuat că, în acest jumătate de secol de existență, Facultatea de Farmacie a atins un nivel înalt de dezvoltare, ce corespunde standardelor internaționale. De asemenea, aceasta dispune de un cadru profesoral-didactic cu un mare potențial intelectual și o bogată experiență practică, posedă o bază farmaceutică modernă, fapt ce-i permite să-și atingă obiectivul strategic de a instrui farmaciști de performanță.

 

Liliana Palihovici, vicepreședintele Parlamentului RM, a spus, în cadrul aceleiași festivități, că domeniul farmaciei este foarte important pentru societatea noastră, iar acest fapt a constituit o prioritate și pentru legislatori, când în 1992 au votat, pentru prima dată, Legea cu privire la activitatea farmaceutică. Deputatul a încurajat echipa Facultății de Farmacie să depună și în continuare eforturi pentru a forma specialiști buni, utili societății. Liliana Palihovici a menționat, în context, și contribuția regretatului profesor Vasile Procopișin, m.c. al AȘM, ”cel care a pus temelia acestei Facultăți în Moldova”, față de care avem obligația de a-i păstra memoria din generație în generație.

 

”50 de ani pentru o instituție este doar începutul existenței sale de secole”, a accentuat Vladimir Hotineanu, președintele Comisiei parlamentare pentru protecţie socială, sănătate şi familie. ”Medicii și farmaciștii  sunt membrii unei echipe, care nu pot lucra unii fără de alții. Unii constată problema, ceilalți asigură soluționarea acesteia cu medicamente. Vivat, Crescat, Floreat!” - a declarat profesorul Hotineanu.

 

Și secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Nicolae Jelamschi, a subliniat că farmaciștii sunt parte a sistemului de sănătate, deoarece fără de ei nu poate exista  tratamentul pacienților. Astăzi, în țară activează peste 2000 de farmaciști, care contribuie la îmbunătățirea sănătății populației țării noastre. ”USMF Nicolae Testemițanu are create toate instrumentele necesare pentru ca acest domeniu important să se dezvolte. Universitatea are o bază tehnico-materială bună, condiții bune de desfășurare a procesului didactic și științific”, a afirmat oficialul.

 

DSC_9326Nicolae Ciobanu, decanul Facultății de Farmacie a prezentat invitaților principalele realizări din fiecare perioadă de activitate, valorile și tradițiile învățământului farmaceutic. ”Un obiectiv prioritar, stabilit de Facultatea de Farmacie în următorii ani, este să devină cea mai bună școală de farmacie din Europa de Est și să creeze specialiști farmaciști de 7 stele”, a anunțat decanul.

 

Cuvinte de felicitare pentru colegii de la Facultatea de Farmacie au adus și decanii Gheorghe Plăcintă, Facultatea de Medicină nr. 1 și Ion Lupan, Facultatea de Stomatologie.

 

Festivitatea dedicată jubileului Facultății de Farmacie a întrunit și reprezentanții universităților de medicină și farmacie din România, Ucraina și Rusia. Fiecare dintre aceștia au adresat, la rândul lor, mesaje de felicitare, au înmânat medalii și diplome de onoare, au exprimat aprecierea și disponibilitatea de a continua frumoasele relații de colaborare.  

 

Cu un mesaj emoționant pentru Facultatea de Farmacie a venit, în încheiere, și dna Valentina Buliga, ministru al muncii, protecției sociale și familiei, absolventă a acestei facultăți. Reprezentanta Guvernului a declarat ca este mândră că și-a făcut studiile la Facultatea de Farmacie a USMF ”Nicolae Testemițanu” și le-a mulțumit dascălilor pentru profesionalismul, contribuția și devotamentul lor în formarea specialiștilor farmaciști.

 

Partea festivă s-a încheiat cu un scurt recital al formației Catharsis.

 

Programul evenimentelor, dedicate aniversării celor 50 de ani a învățământului farmaceutic din RM, a inclus și organizarea unei conferințe științifice, care s-a desfășurat în incinta Blocului de studii nr. 2, recent renovat, unde este amplasată Facultatea de Farmacie.

 


[nggallery id=176]

Facultatea de Farmacie la 50 de ani de la fondare

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii