Cursuri de instruire în cadrul Proiectului REACH-4-Moldova

Published: 14.11.2014

DSC_9987Studenții și rezidenții Universității de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu” au participat, în perioada 12-14 noiembrie curent, la cursurile ”Respiratory and Critical Care Medicine” și ”Infectious Diseases and Tuberculosis”. Instruirile, desfășurate la Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală, au fost organizate în cadrul Proiectului REACH-4-Moldova și au fost ținute de specialiști din Republica Moldova și Germania.  

 

Mihail Gavriliuc, prorector pentru relații internaționale al USMF ”Nicolae Testemițanu”, a menționat, în sesiunea de deschidere, că Proiectul REACH-4-Moldova este una dintre cele mai importante activități pentru acest sfârșit de an. ”Este o mare onoare că oaspeții din Germania fac parte din acest proiect și au posibilitatea de a ne împărtăși din experiența lor, în special în ceea ce privește curricula - unul dintre cele mai importante aspecte pe care trebuie să le cunoaștem înainte de a fi membri cu drepturi depline a Uniunii Europene”, a mai adăugat prorectorul.

 

Potrivit lui Dumitru Chesov, asistent universitar la Disciplina de pneumologie și alergologie, USMF ”Nicolae Testemițanu”, cursurile desfășurate în cadrul Proiectului REACH-4-Moldova au menirea ”de a populariza respirologia și pneumologia ca obiect de studiu printre mediciniști”, deoarece tot mai mult se resimte lipsa specialiștilor în acest domeniu.   

 

DSC_9985Victor Botnaru, șef disciplină Pneumologie și alergologie a declarat că instruirile au fost foarte productive, datorită formatului interactiv în care s-au desfășurat. ”În cadrul acestor cursuri s-a pus un accent deosebit pe dezvoltarea deprinderilor practice în domeniul medicinei respiratorii în general, iar în particular - pe dezvoltarea abilităților de comunicare a studentului cu publicul, nivelul de cunoaștere și utilizare a limbii engleze”, a afirmat profesorul universitar.

 

Începând cu prima zi, studenții au intrat în rolul de dascăli ținând prelegeri în fața auditoriului, format din profesori, specialiști din Germania și Republica Moldova, precum și colegi. Ulterior aceștia au prezentat câte o temă științifică, asupra căreia au lucrat într-un grup de 3 persoane, având ca mentori cadre didactice de la USMF ”Nicolae Testemițanu” și din Germania. Tinerii au avut la dispoziție 3 săptămâni pentru pregătiri, perioadă în care au consultat mai multe surse bibliografice. Pentru prima dată, în cadrul programului s-a desfășurat și un workshop dedicat tulburărilor respiratorii în timpul somnului.

 

În cadrul instruirilor, participanții au avut posibilitatea să-și testeze abilitățile practice lucrând cu pacientul standardizat. Aceștia au stabilit diagnosticul prezumtiv, au pregătit planul investigațiilor paraclinice și au prescris un tratament care ar rezolva problema pacientului. Totodată, specialiștii din Germania, în colaborare cu cei din Republica Moldova, au pregătit niște cazuri din domeniul epidemiologiei, cu utilizarea unor tehnici din metodologia cercetării, cum ar fi trialurile clinice randomizate, studiile de caz și cele experimentale.

 

DSC_0045Dumitru Cuzub, student în anul VI, la Facultatea de Medină nr. 1, participă pentru prima dată la aceste cursuri. Studentul a dorit să-și aprofundeze cunoștințele în domeniul respirologiei. Este interesat mai mult de medicina internă și crede că aceste instruiri îi vor fi de un real folos în domeniul ales. El a apreciat prezentările profesorilor din Germania ca fiind foarte deosebite prin structură și conținut, informațiile fiind foarte actuale.

 

Proiectul REACH-4-Moldova a fost inițiat în anul 2011, în cadrul unui parteneriat între USMF ”Nicolae Testemițanu” și Universitatea din Lübeck, Germania, care este finanțat de Serviciul German de Schimb Academic (DAAD-PAGEL).  Scopul Proiectului este facilitarea cooperării multilaterale între instituţiile partenere, în vederea perfecţionării medicinei respiratorii prin dezvoltarea curriculum-ului, schimbul de studenţi, transferul de cunoştinţe şi abilităţi, consolidarea capacităţilor de colaborare în cercetare.

[nggallery id=181]


Cursuri de instruire în cadrul Proiectului REACH-4-Moldova

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii