Placă comemorativă în amintirea publicistului Ion Stici

Published: 15.01.2015

DSC_3610Reprezentanții administrației Universității de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu”, academicieni, profesori universitari, jurnaliști și scriitori au participat, în data de 14 ianuarie curent, la dezvelirea plăcii comemorative în amintirea regretatului publicist Ion Stici. Placa este instalată pe clădirea în care a locuit jurnalistul  aproape  35 de ani din viață și a fost realizată la inițiativa și cu susținerea Uniunii Jurnaliștilor din Republica Moldova, Uniunii Jurnaliștilor din România (Filiala din Basarabia), Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. Gestul poate fi considerat un obstacol în calea uitării numelui Ion Stici.

 

Nicon Zaporojan, ex-arhitect la Primăria municipiului Chișinău, instituție responsabilă de legitimarea acestui proiect, a ținut să sublinieze: ”Pentru urba noastră este o onoare să permită înveșnicirea numelor personalităților marcante, printre care îl considerăm și pe publicistul Ion Stici. Este un gest nobil din partea jurnaliștilor, a  Universității de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu” și a tuturor celor care l-au cunoscut și i-au prețuit creația”.

 

Scriitoarea Claudia Partole, a menționat despre fostul său coleg că a învățat de la el respectul față de cuvâtul scris. ”A fost un adevărat publicist al timpului său. Nu a trișat, nu a plătit tribut nimănui. Unicul compromis l-a făcut în fața destinului, părăsind prea devreme această lume, în care ar mai fi mult de trudit. Ion Stici a rămas în amintirea mea un om al omeniei, înțelepciunii și bunăvoinței”.

 

Prin creația sa inspirată și voluminoasă, Ion Stici a dat dovadă de evidente calități scriitoricești, a scris peste 7000 de pagini. Multe dintre scrierile sale au fost consacrate medicinei, iar o serie de cărți și articole publicistice se păstrează în colecția Bibliotecii Științifice Medicale a USMF ”Nicolae Testemițanu”.

 

DSC_3559Ion Ababii, rectorul USMF Nicolae Testemițanu: ”În persoana regretatului Ion Stici am avut un bun cronicar al activității universitare. Se integrase în viața Universității într-atât că a devenit un membru al acestei familii. A pătruns în profunzime în fenomenul medicinei prin intermediul personalităților notorii din domeniu, care au fost protagoniști ai scrierilor sale. Îi sunt recunoscător pentru tot ce a făcut pentru instituția noastră, dar, în special, pentru cartea dedicată satului meu natal, Ochiul Alb, precum și cea întitulată ”Nicolae Testemițanu – stejar viguros al neamului”.

 

Ion Buga, fost deputat, coleg și prieten de-o viață, a menționat că ”laboriosul cronicar Ion Stici a scris numeroase lucrări de certă valoare cognitivă privind zbuciumata istorie a Basarabiei și a Transnistriei. A pledat pentru adevărul istoric, pentru idealurile din serialul „Personalități ilustre ale medicinei autohtone”. Omenosul patriot Ion Stici a omenit contemporanii săi, el însuși fiind un brav luptător pentru triumful idealurilor umane. Grigore Vieru scria în prefața unei cărți despre Ion Stici: „Trebuie să nutrești o mare dragoste pentru neamul tău, ca să faci o asemenea trudă. Era o fire romantică, dar marcată de o tristețe mocnindă, deoarece de mic copil, ca și mine, a rămas orfan de tată. Ne-am împrietenit și sprijinit unul de altul, înfruntând mai lesne greutățile vieții”.

 

 ”A fost o personalitate complexă – om, publicist cu atitudine deosebită față de intelectualitatea noastră, un patriot de aleasă inteligență. Sufletul i-a fost deschis spre lumină, adevăr și dreptate”, a spus academicianul Gheorghe Paladi.

 

Sunt niște gânduri, pe care le asemuim cu lumânări puse în preajma candelei neuitării, celui, care a fost și va rămâne în amintirea noastră Ion Stici.

 

 

[nggallery id=201]

 

 

 

Placă comemorativă în amintirea publicistului Ion Stici

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii