O nouă colaborare cu Universitatea ”George Washington” din SUA

Published: 08.04.2015

DSC_0552Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu” va colabora cu Universitatea ”George Washington” (UGW) din SUA. În acest sens, în data de 2 aprilie curent, în Washington a fost semnată o scrisoare de intenție între părți. Universitatea noastră a fost reprezentată de Gheorghe Rojnoveanu, prorector pentru activitate științifică, Andrei Romancenco, director, Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală și Alexei Levițchi, metodist coordonator în cadrul Departamentului Știință. La ceremonia de parafare a documentului a fost prezent și ambasadorul țării noastre în SUA, Igor Munteanu.

 

Scopul acestui parteneriat este îmbunătățirea sistemului de sănătate publică în Moldova. În numele comunității academice a USMF ”Nicolae Testemițanu”, Gheorghe Rojnoveanu a exprimat recunoștința pentru oportunitatea de a coopera cu una dintre cele mai renumite universități din lume, asigurând disponibilitatea de a colabora cât mai eficient. ”Proiectele comune cu Universitatea ”George Washington” vor îmbunătăți calitatea de instruire a mediciniștilor din Moldova și vor facilita integrarea savanților noștri în cercetările biomedicale internaționale”, a spus prorectorul.

 

Tot aici, Gheorghe Rojnoveanu a apreciat posibilitatea universității americane de a contribui la constituirea Centrului de Excelență și Educație în Bioinformatică pe lângă Universitatea noastră. ”Un astfel de centru modern va consolida baza tehnică a USMF ”Nicolae Testemițanu” și va contribui la dezvoltarea în comun a proiectelor academice și științifice”, a spus prorectorul.

 

În cadrul vizitei în SUA, delegația noastră a participat și la o Conferință internațională, împreună cu invitați din peste 30 de țări. Scopul principal al acestui forum a fost identificarea partenerilor pentru dezvoltarea și gestionarea proiectelor de cercetare, finanțate de USAID.

 

Programul delegației noastre a inclus și vizitarea Institutului Național de Sănătate, care a oferit suport în cercetare pentru 145 de laureați ai Premiului Nobel, și a Centrului de Instruire Medicală prin Simulare al Universității ”George Washington”, unde li s-au prezentat curriculum-ul universitar și metodologia de instruire. De asemenea, au vizitat biblioteca UGW. Reprezentanţii acesteia au împărtășit din experiența lor privind promovarea publicațiilor științifice pentru indexare și citare în resursele electronice mondiale. Bibliotecarii americani au recomandat realizarea unor acțiuni de înregistrare a Revistei de Științe ale Sănătății din Moldova (MJHS) în sistemul DOAJ, elaborarea site-ului revistei cu acces liber la material sub licență deschisă common creatives. Pentru interfața site-ului revistei universitare s-a propus drept model Biblioteca Științifică Publică (Public Library of Science (PLOS)). În acest context, s-a convenit transmiterea numerelor ulterioare ale revistei MJHS la Biblioteca Universității ”George Washington” din SUA.

 

Tot în această perioadă, delegații moldoveni au participat la o videoconferință cu reprezentanții Universității de Sănătate și Științe din Oregon, Portland (OSHU), în cadrul căreia s-a discutat despre extinderea programelor strategice, identificarea potențialului pentru colaborare și dezvoltarea de studii ulterioare.

 

  [nggallery id=234]

O nouă colaborare cu Universitatea ”George Washington” din SUA

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii