USMF ”Nicolae Testemițanu” participă într-un proiect în domeniul infecțiilor nosocomiale

Published: 17.09.2015

DSC_ 111 (6)Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu” și Institutul de Medicină Urgentă (IMU) participă la un proiect în domeniul managementului infecțiilor intraspitalicești inițiat de un grup de experți de la Spitalul Universitar din Tartu, Estonia. Proiectul este finanțat de Guvernul Estoniei și se va implementa la IMU, unde sunt amplasate mai multe clinici universitare. În aceste zile, partenerii estonieni realizează o vizită de documentare la USMF ”Nicolae Testemițanu” și la Institut, în vederea stabilirii activităților care urmează a fi desfășurate pe parcurs.

 

Astfel, în data de 15 septembrie, reprezentanții proiectului s-au întrunit la Institutul de Medicină Urgentă. În sesiunea de deschidere, Gheorghe Rojnoveanu, prorector pentru activitate științifică al USMF ”Nicolae Testemițanu” și-a arătat convingerea că acest proiect va contribui semnificativ la eradicarea problemei infecțiilor nosocomiale în spitale și clinici și a încurajat echipele din RM să conlucreze cu partenerii din Estonia și să preia din experiența lor.  

 

DSC_0013Mihai Ciocan, director IMU, a menționat că inițiativa va avea continuitate și după data finalizării proiectului, pentru că se urmărește obținerea unor rezultate pozitive în ceea ce privește diminuarea ratei de infecții.

 

”Infecțiile intraspitalicești reprezintă o adevărată problemă a calității serviciilor în spitale” a menționat Matti Maimets, șef departament Control al infecțiilor intraspitalicești, Estonia. ”Cu cât vor fi mai mari realizările în știință, cu atât va crește rezistența infecțiilor intraspitalicești la diferite acțiuni intreprinse de medici” a mai declarat profesorul.

 

În aceeași zi, grupul de experți din Estonia și din Republica Moldova a studiat mijloacele și căile de răspândire a acestor infecții în blocul de operații, blocul de reanimare, secțiile cu profil chirurgical, în terapie intensivă, îndeosebi în secțiile unde pacienții au mai multă nevoie de îngrijire, de cateterizare a venelor centrale, a vezicii urinare ș.a.

 

DSC_0053În data de 16 septembrie, oaspeții au avut o întrevedere și cu administrația USMF ”Nicolae Testemițanu”. ”Rectorul Ion Ababii este primul care a tras alarma referitor la infecțiile intraspitalicești la noi în țară, și primul care a căutat să inițieze niște schimbări în domeniu prin intermediul unor proiecte internaționale”, a susținut Olga Cernețchi, prorector pentru asigurarea calității și integrării în învățământ.  ”Chiar dacă avem și noi specialiștii noștri în domeniu, o analiză în ceea ce privește infecțiile nosocomiale efectuată de către experți străini este mult mai obiectivă pentru rezolvarea problemei”.

 

Directorul executiv al Spitalului Universitar din Tartu, dr. Urmas Siigur, a subliniat importanța realizării acestui parteneriat, precum și rolul infecționiștilor în obținerea rezultatelor scontate. La finele vizitei, experții au venit cu mai multe recomandări referitor la situația la moment din Institutul de Medicină Urgentă, pentru îmbunătățirea calității serviciilor medicale și reducerea riscului de infecție pentru pacienți. În continuare, urmează ca specialiști de la USMF ”Nicolae Testemițanu” și de la Institutul de Medicină Urgentă să viziteze Spitalul Universitar din Tartu pentru un schimb de experiență și bune practici în acest domeniu.

      [nggallery id=277]

 USMF ”Nicolae Testemițanu” participă într-un proiect  în domeniul infecțiilor nosocomiale

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii