Întruniri importante pentru masteranzii din anul I

Published: 13.09.2016

Săptămâna trecută a fost una plină de evenimente pentru viitorii manageri din domeniul sănătății, care în acest an au pășit pragul Școlii de Management în Sănătate Publică. Întrunirea cu ministrul sănătății și cele cu reprezentanții unor instituții cheie din acest domeniu la nivel internațional, cum sunt: Organizația Mondială a Sănătății, Fondul ONU pentru Populație, UNICEF și Banca Mondială - le-a deschis noi perspective și idei de cercetare.  

 

0-02-01-8040d26e13a1d49947cb5fbe315558f55f7ff26aa3093781ce06d2071973434d_fullMinistrul sănătății, Ruxanda Glavan i-a încurajat să rămână dedicați activității pe care o desfășoară, să dezvolte abilități manageriale și să devină capabili să facă faţă noilor cerinţe ale sistemului de sănătate. „Sper ca în următorii doi ani să deveniți acei piloni, alături de care să putem face reforme și schimbări. Țara pentru prima dată și-a asumat o Strategie de dezvoltare a resurselor umane, noi reguli de salarizare - toate pentru a asigura performanța”, a declarat ministrul. În cadrul întrevederii, masteranzii au avut ocazia să vorbească despre problemele cu care se confruntă, mai ales că sunt specialiști din diferite domenii ale sistemului de sănătate și vin din diverse instituții medicale și localități. La rândul său, Ruxanda Glavan a menționat că este necesar să găsească împreună soluții și i-a îndemnat să susțină reformele inițiate de Ministerul Sănătății pentru a asigura dezvoltarea acestui sector.

 

Despre rolul și responsabilitățile managerilor în cadrul sistemului de sănătate de a determina, conduce și a pune în aplicare politicile de sănătate ce corespund nevoilor și așteptărilor populației, masteranzii au discutat cu Haris Hajrulahovic, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în Republica Moldova. Domnia Sa a împărtășit viziunile OMS privind dezvoltarea sistemelor de sănătate și fortificarea domeniului de sănătate publică la nivel global și național și a făcut referire la politicile și strategiile OMS, colaborarea cu Guvernul Republicii Moldova și Ministerul Sănătății, principiile Strategiei Sănătate-2020, precum și parteneriatele intersectoriale.

 

Reprezentanta UNFPA în Republica Moldova, Rita Columbia, le-a relatat participanților la programul de masterat de la ȘMSP despre activitățile desfășurate de Fondul ONU pentru Populație și UNFPA Eastern Europe & Central Asia în Republica Moldova, despre colaborarea cu instituțiile sistemului de sănătate și asistența oferită Guvernului RM în domeniul sănătății sexuale și reproductive, educației sexuale a tinerilor. Totodată, expertul le-a vorbit despre felul în care este asigurată egalitatea de gen și drepturile omului în țara noastră, care este Agenda 2030 și ce impact are asupra sistemului de sănătate.

 

20160910_101855_8_bestshotAngela Capcelea, coordonator de programe în sănătatea copilului și a adultului la UNICEF Moldova a relatat despre prioritățile organizației, printre care se regăsesc - asigurarea sănătății și stimularea dezvoltării copilului, educația preuniversitară, crearea unui mediu sigur pentru copii, precum și despre studiile realizate în domenii precum sănătatea și îngrijirea copilului.

 

Republica Moldova are performanțe bune în unele domenii aferente egalității de gen, dar disparități continuă să persiste în educație, sănătate, oportunități economice, abilitare și violență împotriva femeilor. Pentru că sănătatea prezintă un impact direct și considerabil asupra economiei unei țări, Irina Guban, consultant, Sector dezvoltare umană de la Banca Mondială, a venit să le vorbească viitorilor manageri din sănătate despre investițiile făcute în acest domeniu, dar și despre necesitățile care rămân neacoperite.

 

Întrunirile cu membrii celor mai reprezentative instituții din domeniul sănătății organizate pentru masteranzi a devenit o tradiție frumoasă la Școala de Management în Sănătate Publică. Potrivit directorului Oleg Lozan, prorector pentru implementarea tehnologiilor informaționale și dezvoltare strategică al USMF „Nicolae Testemițanu”, este necesar ca viitorii manageri să înțeleagă care este rolul lor în acest sistem, să vadă cum funcționează relațiile dintre instituții și ce funcție revine fiecăreia. „Parteneriatele din domeniul sănătății, atât cu instituțiile guvernamentale, cât și cu cele neguvernamentale, reprezintă niște resurse extrem de valoroase pentru sistemul național de sănătate, care trebuie valorificate pentru a atinge nivelul de performanță pe care ni-l dorim cu toții”, a declarat profesorul Oleg Lozan.   

 

Menționăm că în acest an, la Școala de Management în Sănătate Publică a USMF „Nicolae Testemițanu” au fost admise 24 de persoane, care vor urma programul de masterat timp de doi ani.

 

 

Întruniri importante pentru masteranzii din anul I

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii