Centru de Sănătate modern la Mărculești - deschis cu suportul SUA

Published: 21.09.2016

IMG_20160920_122036Șase sate din raionul Florești vor putea beneficia de servicii medicale de calitate în cadrul Centrului de Sănătate, deschis recent la Mărculești, care a fost numit în cinstea profesorului universitar Grigore Bivol, un reformator al medicinei de familie. Instituția este cea mai modernă din regiune, dotată cu echipament performant și dispune de o sală pentru kinetoterapie.

 

Pentru construcţia şi dotarea tehnică a Centrului de Sănătate „Grigore Bivol” din Mărculeşti au fost cheltuite 250 de mii de dolari. Proiectul a fost finanţat de Guvernul Statelor Unite ale Americii şi de Comandamentul Forţelor Armate americane.

 

„S-a construit o clinică foarte frumoasă, care va fi de folos oamenilor din regiune, este vorba despre zece mii de oameni. Noi suntem mândri că am putut să participăm în acest proiect”,  a afirmat  James D. Pettit, ambasadorul SUA în Republica Moldova, prezent la manifestarea de deschidere a Centrului.

 

 IMG_20160920_130249Șefa instituției, Rodica Olaru a menționat că până a ajunge în cabinetul medicului de familie, pacientul va face mai multe investigații cu utilaj de ultimă generație, printre care: măsurarea tensiunii arteriale, examinarea aparatului auditiv, a celui vizual, precum și a sistemului nervos.

Prezent la ceremonia de inaugurare, profesorul Grigore Bivol și-a exprimat speranța că acest Centru va deveni o bază de instruire pentru Catedra de medicină de familie a USMF „Nicolae Testemițanu”, care va contribui la extinderea serviciilor medicale prestate populației și la prevenirea multor afecțiuni.

 

main_fotoÎn acest context, reamintim contribuția partenerilor americani la fondarea Clini­cii Universitare de Asistenţă Medicală Primară a USMF „Nicolae Testemițanu” (CUAMP), în 2003, în cadrul parteneriatului dintre Alianţa Americană Internaţională a Sănătăţii (AIHA), Şcoala de Medicină din Virginia de Est - Norfolk/Portsmouth (SUA) şi USMF „Nicolae Testemiţanu”, reconstrucția și utilarea fiind finanțate de Guvernul Republicii Moldova, Banca Mondială și Organizaţia Carelift International.

 

În premieră, aici a fost introdus tri­ajul în medicina de familie, confidenţialitatea actului medical, programarea vizitelor, au fost create şi dez­voltate şcoli de sănătate pentru pacienţii cu diferite patologii cronice. Clini­ca Universitară de Asistenţă Medicală Primară (condusă de Ala Nemerenco) a fost prima care, încă în 2003, împreună cu Catedra de medicină de familie (șef catedră Grigore Bivol), a elaborat şi a implementat în activitatea sa protocoa­lele clinice (în cazul hipertensiunii arteriale şi a dia­betului zaharat), cu mult înainte de apariția protocoalelor clinice naţionale.

 

Din anul 2004, CUAMP este o instituție medico-sa­nitară publică autonomă, care a  devenit un centru model de acordare a asistenței medicale primare în Republica Moldova prin intermediul medicului de familie, contribuind la implementarea reformelor în acest sector în întreaga țară.

În prezent, instituţia acordă asistenţă medicală primară şi specializată unui număr de circa 20 de mii de per­soane, inclusiv tineretului studios al USMF „Nicolae Testemiţanu”, şi participă la procesul de instruire teoretică şi practică a studenţilor, rezidenţilor, me­dicilor, asistenţilor medicali în domeniul asistenţei medicale primare, promovând conceptul modern al medicinei de familie.

 

  [nggallery id=415]

 

Centru de Sănătate modern la Mărculești - deschis cu suportul SUA

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii