Guvernul a aprobat Planul național de manifestări consacrate Anului Nicolae Testemițanu

Published: 23.02.2017

Anul_Testemitanu_logo_final_taiatGuvernul Republicii Moldova a aprobat în data de 22 februarie curent Planul național de manifestări dedicate Anului Nicolae Testemițanu.

 

Astfel, pe parcursul anului 2017, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu” va organiza o serie de activități științifice, culturale și sportive dedicate celei de-a 90-a aniversări de la nașterea savantului și medicului ilustru, în semn de înaltă apreciere pentru contribuția remarcabilă în dezvoltarea învățământului superior medical și a sistemului de sănătate. În acest context, Universitatea a elaborat logoul Anului Nicolae Testemițanu

 

Printre acţiuni se numără organizarea Congresului al IV-lea al specialiștilor în domeniul medicinei sociale și managementului sanitar, a conferințelor științifice în diverse domenii și a lecțiilor publice, publicarea articolelor aniversare, precum și vernisarea expoziţiilor fotografice și de carte.

 


Nicolae Testemițanu este o figură proeminentă a medicinei autohtone, fiind cunoscut ca un savant și pedagog iscusit. În perioada anilor 1959-1963 a deținut funcția de rector al Institutului de Stat de Medicină din Chișinău, astăzi Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, care din anul 1990 îi poartă numele. Între 1963 și 1968 a fost ministru al sănătății, remarcându-se prin modernizarea și consolidarea patrimoniului sistemului de sănătate, asigurarea cu cadre medicale, perfecţionarea formelor şi metodelor de organizare a asistenţei medicale acordate populaţiei. Ulterior a fost numit şef al Catedrei de medicină socială, pe care a condus-o până la ultima suflare. Sub conducerea Domniei Sale a fost elaborat conceptul de asigurare a populației rurale cu asistență medicală specializată, apreciat cu Premiul de Stat în domeniul științei și tehnicii. I-a fost conferit titlul de Om Emerit, iar post-mortem - cel de academician.

Guvernul a aprobat Planul național de manifestări consacrate  Anului Nicolae Testemițanu

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii