24 martie - Ziua Mondială de combatere a tuberculozei

Published: 24.03.2017

Astăzi, în toată lumea este marcată Ziua Mondială de combatere a tuberculozei. În acest sens, comunitatea Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” își exprimă susținerea față de persoanele care suferă de această maladie și se solidarizează cu toți cei care depun eforturi de combatere a tuberculozei.

 

poster6Din datele prezentate de Organizația Mondială a Sănătății, anul trecut s-au înregistrat 10,4 milioane de îmbolnăviri în întreaga lume, iar în 2015 - 1,8 milioane de persoane au decedat de tuberculoză - infecția care face cele mai multe victime la nivel mondial. Ziua Mondială de combatere a tuberculozei este o oportunitate de  a crește gradul de conștientizare a impactului tuberculozei la nivel mondial și de a consolida eforturile pentru lichidarea acesteia. OMS continuă, pentru al doilea an consecutiv, campania Uniți pentru a pune capăt tuberculozei (Unite to End TB), care include acțiuni de depășire a barierelor de acces la îngrijire și vine să lupte cu stigmatizarea, discriminarea și marginalizarea persoanelor infectate.

 

Potrivit Ministerului Sănătății diagnosticul și tratamentul tuberculozei în Republica Moldova este gratuit, iar adresarea la timp pentru asistenţă medicală şi urmarea corectă a indicațiilor medicului sunt componentele de bază pentru un tratament de succes.

 

Informăm că, astăzi, între orele 11:00 și 14:15, în incinta Institutului de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc” se desfășoară conferința științifică Să ne unim pentru a stopa tuberculoza, la care participă specialiști de la Universitatea noastră, dar și medici din toată țara. Printre subiectele puse în discuție este și Programul național de control al tuberculozei pentru anii 2016-2020. De asemenea, este analizată situația epidemiologică a tuberculozei în Republica Moldova din anul trecut, precum și rezultatele auditului clinic al cazurilor de tuberculoză multidrogrezistentă în Republica Moldova.

 

24 martie - Ziua Mondială de combatere a tuberculozei

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii