Actualităţi în patologia infecţioasă

Publicat: 29.05.2014

DSC_0334Maladiile infecţioase ce afectează ficatul, particularităţile clinico-epidemiologice ale acestora, realităţi şi noi strategii în diagnostic şi tratament au constituit subiectul Conferinţei ştiinţifico-practice “Actualităţi în patologia infecţioasă”. Conferinţa a fost organizată de Asociaţia Medicilor Infecţionişti în parteneriat cu catedrele de profil ale Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie “Nicolae Testemiţanu” şi compania Abbott Products.

 

Tatiana Juravliov, asistent universitar la Catedra de boli infecţioase, FECMF, a menţionat în raportul său privind infecţia rotavirală, că bolile diareice acute ocupă locul II în clasamentul celor mai răspândite infecţii virale din lume. În Republica Moldova ele sunt la fel de frecvente, iar cei mai afectaţi sunt copiii cu vârsta între 2-4 ani.  Iată de ce, în anul 2012, în urma mai multor studii şi cercetări s-a decis  imunizarea micuţilor împotriva  rotavirusului chiar din primele luni de viaţă.

 

Despre realităţile şi noile strategii în diagnosticul şi tratamentul hepatitelor virale acute şi cronice a vorbit audienţei conf. Tiberiu Holban, dr. hab. şt. med., şef catedră boli infecţioase, tropicale şi parazitologie medicală. “Bolile hepatice sunt la ordinea zilei în toate ţările lumii, totuşi, locul I aparţine ţărilor africane cu un număr total de 180 de milioane de pacienţi cu hepatită cronică. România, la acest moment, estimează aproximativ 1 milion de persoane care suferă de hepatită, ţara noastră nu deţine un studiu care ar oferi cifre relevante în acest sens”, a spus profesorul Holban.

 

Conferinţa “Actualităţi în patologia infecţioasă” s-a desfăşurat în data de 28 mai curent în incinta Universităţii şi a întrunit medici infecţionişti, de familie şi gastrologi din  instituţiile medicale din capitală, dar şi din republică. La şedinţa curentă, 21 de rezidenţi din anii 1-3 au fost acceptaţi unanim ca membri ai Asociaţiei Medicilor Infecţionişti din Republica Moldova.

 [nggallery id=111]

Actualităţi în patologia infecţioasă

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii