Busturile lui L. Cobâleanschi și A. Spânu - inaugurate la Baraboi

Publicat: 21.09.2015

imageBusturile rectorului Leonid Cobâleanschi și al ilustrului chirurg Anton Spânu au fost inaugurate, în data de 21 septembrie, pe Aleea Personalităţilor din localitatea de baștină - s. Baraboi, r. Dondușeni.

 

Inițiativa aparține Asociației obștești „Baraboienii”, fiind realizată în parteneriat cu administrația publică locală. Potrivit primarului satului Baraboi, Andrei Țurcan, această acțiune vine să înveșnicească memoria acestor Oameni și să amintească noilor generații despre personalitățile care au dus faima satului în întreaga țară, și nu numai. ”Leonid Cobâleanschi reprezintă o mândrie pentru consăteni. Domnia Sa a promovat localitatea și a fost mereu cu gândul la Baraboi. La fel și Anton Spânu, care întotdeauna era deschis și ajuta oamenii din sat”, ne-a mărturisit edilul.

 

Fiul regretatului rector, Oleg Cobâleanschi, profesor universitar la Catedra de psihiatrie, psihologie și narcologie medicală, a ținut să precizeze în cadrul ceremoniei, că pare a fi un semn divin că, în aceeași zi, au fost inaugurate patru busturi - a doi medici renumiți și a două fețe bisericești - preotul și dascălul din sat, decedați în 1961.

     

image (12)

Aleea Personalităţilor din satul Baraboi, inaugurată acum un an, reprezintă un complex istoric unic în felul său în Republica 

Moldova. Aici se regăsește și monumentul domnitorului Mihail Sturza, întemeietorul satului, iar în viitor vor fi instalate alte 5 busturi, printre care și a profesorului universitar Ion Corcimaru, de asemnea originar din Baraboi.

 

 

 


Leonid Cobâleanschi s-a născut în anul 1939 în comuna Baraboi, judeţul Bălţi. A absolvit Școala medie din satul natal, apoi – Şcoala de Felceri și Moaşe din oraşul Bălţi (1956-1958). După 5 ani de activitate în calitate de felcer (1958-1963), și-a continuat studiile la Institutul de Stat de Medicină din Chişinău. În 1971 a susţinut teza de doctor, iar în 1985 – teza de doctor habilitat în ştiinţe medicale. A fost rector al ISMC între 1986 și 1994, perioadă în care a contribuit substanțial la dezvoltarea Alma Mater. Din iniţiativa rectorului Leonid Cobâleanschi, Institutului de Stat de Medicină din Chişinău i s-a conferit, în 1991, numele lui Nicolae Testemiţanu, ilustru savant şi organizator al ocrotirii sănătăţii din Republica Moldova, iar un an mai târziu ISMC este reorganizat în Universitate.  Leonid Cobâleanschi s-a stins din viață în 1994, la doar 55 de ani.

 

Anton Spânu s-a născut la 10 iulie 1935 în comuna Baraboi, judeţul Bălţi.  A absolvit Facultatea de Medicină Generală a Institutului de Stat de Medicină din Chişinău, cu Diplomă de Merit. Profesorul universitar Anton Spânu, Om Emerit, Laureat al Premiului Naţional, a fost o personalitate remarcabilă a chirurgiei moldave. În anul 1990 a fost ales în primul Parlament al RM, unde în calitate de deputat a votat independenţa Republicii Moldova, Imnul şi Stema Ţării. S-a stins din viață în anul 2008.

      [nggallery id=278]

Busturile lui L. Cobâleanschi și A. Spânu - inaugurate la Baraboi

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii