tuberculoza

Cel mai bun mod de a face față tuberculozei este să fii informat

Publicat: 12.03.2021

 

tuberculoza

Republica Moldova reprezintă țara cu prioritate înaltă în controlul tuberculozei (TB) în regiunea europeană. În plan național, această maladie rămâne una dintre cele mai stringente probleme de sănătate publică, țara aflându-se printre alte 30 de state cu povară înaltă a tuberculozei multidrog-rezistente, conform Organizației Mondiale a Sănătății. În același timp, în perioada pandemiei COVID-19, la nivel de țară, se atestă o reducere cu 39% a cazurilor de TB. Declarația aparține Dianei Condrațchi, medic pneumolog, Departamentul Monitorizare și Evaluare a Institutului de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc” din Chișinău, și a fost făcută în cadrul unui seminar de informare a studenților din instituțiile de învățământ superior. Webinarul a fost desfășurat în regim on-line, în contextul marcării, în data de 24 martie, a Zilei Mondiale de Combatere a Tuberculozei.

Specialistul a informat audiența despre geneza și noțiunile generale ale TB, simptomele și preparatele medicamentoase destinate acestei maladii, evoluția în timp, sursa principală de infecție, modul de transmitere ș.a. Totodată, a adus la cunoștință lista grupurilor cu risc sporit de îmbolnăvire cu TB, care vor fi supuse anual, obligatoriu, examinării prin radiografia pulmonară standard, precum și lista persoanelor care necesită vigilență sporită în acest sens. Printre aceștia se numără: persoanele cu insuficiență renală cronică, copiii nevaccinați BCG, gravidele și lăuzele cu simptome sugestive pentru tuberculoză, persoanele cu consum abuziv de alcool, consumatorii de droguri, persoanele expuse factorilor sociali (șomeri, persoane internate în azil, persoane cu venituri mici) ș.a. 

Diana Condrațchi a menționat că, odată cu apariția noului tip de coronavirus, la nivel global se atestă o regresie substanțială a cazurilor de TB, însă se înregistrează un număr sporit de decese, ceea ce ar putea conduce la nivelurile de mortalitate înregistrate în anul 2012. Între anii 2020-2025 s-ar putea înregistra încă 1,4 milioane de decese de tuberculoză, ca o consecință directă a pandemiei COVID-19. 

valentina vilc

„În contextul Zilei Mondiale de combatere a Tuberculozei, ne-am propus să informăm studenții despre această maladie, considerând că este un moment oportun. Oamenii trebuie să cunoască care sunt simptomele tuberculozei, cum se previne, care este calea de transmitere, persoanele cu risc sporit de contactare. Sperăm că mesajul transmis astăzi va fi împărtășit și tinerilor, care nu au reușit să asiste, precum și familiilor și prietenilor lor!”, a declarat Valentina Vilc, asistent universitar la Catedra de pneumoftiziologie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.

Seminarele de informare și sensibilizare pentru studenți cu privire la combaterea tuberculozei, inclusiv în asociere cu noul tip de coronavirus, au avut loc în zilele de 11 și 12 martie, și vor continua la 15 martie curent. În prima zi a seminarului au participat on-line cca 300 de studenți de la diverse instituții de învățământ superior din țară. Activitatea este organizată de Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc” din capitală, în parteneriat cu Catedra de pneumoftiziologie a Universității și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, în contextul implementării Programului național de răspuns la tuberculoză pentru anii 2021-2025.

tuberculoza
tuberculoza
tuberculoza
tuberculoza
tuberculoza
tuberculoza
USMF
infecție cu tuberculoză
sănătate publică
controlul tuberculozei
vaccinul BCG

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii