Conferinţa naţională în sănătatea adolescenţilor - la cea de-a II-a ediţie

Publicat: 03.11.2016

Adolescenţii şi tinerii cu vârsta cuprinsă între 10 și 24 de ani reprezintă un sfert din populaţia ţării noastre, iar cele mai mari probleme cu care se confruntă aceştia sunt infecţiile cu transmitere sexuală, sarcina precoce, consumul de substanţe nocive, problemele de sănătate mintală şi suicidul. Totodată, 70% dintre decesele premature ale adulţilor sunt cauzate de comportamente riscante, iniţiate încă din perioada adolescenţei. Datele au fost prezentate în cadrul Conferinței naționale în sănătatea adolescenților, deschisă astăzi, 3 noiembrie, cu genericul Sporirea rezistenței – dezvoltarea sănătoasă în condiții de risc. Evenimentul, aflat la cea de-a II-a ediție, a întrunit cca 300 de participanţi din 10 ţări ale lumii.

2

Olga Cerneţchi, prorector pentru asigurarea calităţii şi integrării în învăţământ al Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, a dat start manifestării științifice, prezentând experţii veniți la eveniment, precum şi reprezentanții organizațiilor și instituțiilor care activează în domeniul promovării sănătății și dezvoltării adolescenților.

 

 Cea mai mare necesitate de sporire a rezistenței o au „tinerii aflaţi în vulnerabilitate” - a subliniat viceministrul sănătății Liliana Iașan, care a dat asigurări că sănătatea tinerilor este în vizorul Ministerului Sănătăţii şi este reflectată în toate politicile sale de sănătate. Totodată, viceministrul a adus mulţumiri persoanelor care au contribuit la fondarea şi dezvoltarea celor 38 de centre de sănătate prietenoase tinerilor.

 

Modul de viaţă al adolescenților, care de cele mai multe ori este unul nesănătos, reprezintă factorul principal în determinarea sănătății lor. În acest sens, viceministrul educaţiei, Elena Cernei, a venit cu un îndemn în adresa cadrelor didactice şi a conducătorilor din învăţământul general, că să realizeze acţiunile stabilite de Ministerul Educaţiei, inclusiv în ceea ce privește instruirea în domeniul sănătății.

 

Directorul Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor Neovita, Galina Leşco, unul dintre organizatorii acestui eveniment, a vorbit despre subiectele abordate pe parcursul celor două zile de conferinţă, şi anume: organizarea şi funcţionarea durabilă a serviciilor de sănătate calitative pentru adolescenţi, bolile cronice, sănătatea sexual-reproductivă a adolescenţilor, sănătatea mintală, dereglările de nutriţie ș.a.

 

25De asemenea, la conferinţă a participat un grup de tineri voluntari, care a studiat situaţia adolescenţilor din Republica Moldova pentru a stabili cauzele care-i fac mai vulnerabili şi factorii ce-i determină să reziste anumitor situaţii de risc.

 

Conferința națională în sănătatea adolescenților este organizată de Asociația „Sănătate pentru Tineri” și Centrul Național de Resurse în Serviciile de Sănătate Prietenoase Tinerilor Neovita, în parteneriat cu Ministerul Sănătății și Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova, cu suportul Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare, OMS, UNICEF și UNFPA.

 

[nggallery id=440]

Conferinţa naţională în sănătatea adolescenţilor - la cea de-a II-a ediţie

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii