Congresul al III-lea al Gastroenterologilor şi Hepatologilor din Republica Moldova

Publicat: 24.06.2013

DSC_2490Acest for ştiinţific consacrat aniversării a 15-a a Asociaţiei Medicale de Gastroenterologie şi Hepatologie ,,Hepatec”, şi-a desfăşurat lucrările în perioada 20-21 iunie curent la Spitalul Clinic Republican. Dl Nicolae Proca, doctor în medicină, conferenţiar universitar, membru al comisiei de specialitate în gastroenterologie şi hepatologie a Ministerului Sănătăţii din Republica Moldova a salutat cordial invitaţii de onoare din Cehia, România, Ucraina şi delegaţii din republica noastră, urându-le succes în lucru. Cu un cuvânt de salut, în numele USMF ,,Nicolae Testemiţanu” a venit, în faţa asistenţei, profesorul Viorel Prisăcari, prorector pentru activitatea ştiinţifică.

Congresul, organizat de asociaţia menţionată în colaborare cu medicii internişti şi sub egida Ministerului Sănătăţii şi a Instituţiei Publice Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie ,,Nicolae Testemiţanu” a avut în vizor trecerea în revistă a realizărilor obţinute în domeniu prin aplicarea efectivă a cunoştinţelor accumulate, precum şi un schimb larg de informaţii profesionale şi experienţele clinice de ultimă oră. Tematica întrunirii a fost extrem de variată cuprinzând cele mai importante subiecte ale patologiilor digestive, preocupările curente ale medicilor gastroenterologi şi hepatologi, inclusiv o serie de comunicări ştiinţifice, care au prezentat progresele în cunoaşterea maladiilor tractului gastrointestinal şi ale ficatului; perspective de diagnostic şi terapeutice în evoluţia şi pronosticarea şi tratarea maladiilor. Congresul a oferit oportunitatea unei comunicări largi şi constructive, dar şi stabilirea unor noi contacte profesionale.

S-a menţionat că în ultimele decenii patologia aparatului digestiv a devenit o problemă de sănătate publică, fapt dovedit prin sporirea morbidităţii generale, rata infecţiei cronice, invaliditatea precoce a persoanelor apte de muncă şi a mortalităţii prin aceste maladii.

Mai acută este problema narcomaniei, alcoolismului, migraţiei populaţiei, la care se adaugă şi creşterea incidenţei infecţiilor sexual – transmisibile şi HIV/SIDA.

În Republica Moldova se constată o mortalitate excesiv de înaltă prin bolile aparatului digestiv, care depăşeşte de 2-3 ori indicii similari din Europa. Partea majoră a indicelui (>70%) constituie mortalitatea la vârsta aptă de muncă. În structura mortalităţii prin bolile TGI cea mai mare pondere o au afecţiunile ficatului – hepatitele cronice şi cirozele hepatice.

În republică se înregistrează indici crescuţi ai mortalităţii şi prin alte maladii ale TGI (ulcer gastroduodenal, pancreatită cronică etc.), comparativ cu ţările din Europa, dar cu tendinţa spre descreştere din anul 2006.

În anii 2004-2012 se evidenţiază o creştere permanentă a morbidităţii cauzată de bolile vezicii biliare şi pancreatice; prevalenţa bolilor pancreasului în 2012 este de 2,24 ori mai mare comparativ cu 2004.

Majoritatea raioanelor republicii, inclusiv cele cu cei mai înalţi indici ai mortalităţii cauzate de bolile aparatului digestiv au insuficienţă medici gastroenterologi (24 raioane) şi paturi de profil (28 raioane), fapt ce diminuează calitatea ajutorului medical de profil.

Pentru ameliorarea situaţiei create în domeniul gastroenterologiei şi hepatologiei este necesară realizarea unui şir de acţiuni, în special organizarea în toate raioanele a cabinetelor gastroenterologice (cu dispensarizarea bolnavilor cu patologia tractului gastro-intestinal); o atenţie deosebită necesită raioanele cu nivel înalt de mortalitate prin aceste patologii (Şoldăneşti, Nisporeni, Rezina, Hînceşti, Călăraşi).

Pentru completarea cabinetelor gastroenterologie şi hepatologice cu medici specialişti delegaţii la Congres au propus de a organiza instruirea medicilor de profil prin rezidenţiat cu destinaţie specială, pentru ca la finisarea rezidenţiatului, în mod obligatoriu, să activeze, nu mai puţin de 3 ani, conform ofertei Ministerului Sănătăţii.

Se impune controlul asupra aprovizionării staţionarelor gastroenterologice-hepatologice cu remedii medicamentoase conform „Standardelor de diagnostic şi tratament” şi a „Protocoalelor clinice”.

Toate aceste măsuri, precum și profesionalismul, receptivitatea la tot ce e nou și util a specialiștilor sunt îndreptate în albia îmbunătățirii asistenței medicale întru satisfacerea cât mai deplină a pacientului.

Congresul al III-lea al Gastroenterologilor şi Hepatologilor din Republica Moldova

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii