Experţi din Bruxelles selectează candidați pentru bursele FOSFOM

Publicat: 17.02.2014

DSC_2019Yvon Englert şi Elie Cogan, reprezentanţii Universităţii Libere din Bruxelles (ULB), se află într-o vizită de lucru la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie “Nicolae Testemiţanu”, în cadrul căreia, prioritar, vor selecta candidații pentru bursele FOSFOM 2014-2015. Evenimentul are loc în baza Acordului de cooperare dintre USMF „Nicolae Testemiţanu” şi ULB, stabilit în anul 2006.

 

”Rezidenţii USMF “Nicolae Testemiţanu”, beneficiari ai burselor FOSFOM, au reuşit, de fiecare dată, să facă impresii foarte bune în stagiile de practică în Belgia. Ei se manifestă bine, posedă cunoştinţe profunde în domeniu, iar şefii clinicilor belgiene se simt motivaţi să primească rezidenţi din Moldova”, a declarat  Yvon Englert, administrator de proiect FOSFOM, în cadrul întrunirii de astăzi, 17 februarie, cu administraţia Universităţii.

 

“Rezidenţii, care s-au prezentat bine pe tot parcursul stagiului, crează loc şi pentru colegii lor, care vor veni în anii următori.  În acelaşi timp, politica statului belgian nu permite bursierilor străini să profeseze aici, indiferent de cât de bună ar fi reuşita lor academică sau practică. De asemenea, desfăşurarea stagiilor în cadrul proiectului FOSFOM nu permite nici echivalarea diplomelor de studii”, a informat Yvon Englert. El a sugerat că pentru atragerea tinerilor specialişti medici în ţară, este necesară o abordare locală, inventivă, de sprijin şi suport. Statul ar trebui să gândească mai profund la anumite oferte şi motivaţii atractive pentru absolvenţii instituţiilor de învăţământ superior din ţară.   

 

Olga Cerneţchi, prorector pentru asigurarea calităţii şi integrării în învăţământ, a spus că proiectul FOSFOM este cel mai popular printre rezidenţii USMF ”Nicolae Testemițanu”. Totuşi, acest fapt contribuie la migraţia  specialiştilor în medicină în alte ţări.

 

Profesorul Elie Cogan, în cadrul aceleiaşi întruniri, a ţinut să menţioneze evoluţia considerabilă a calităţii studiilor prin rezidenţiat la USMF ”Nicolae Testemițanu”, comparativ cu anul 2005. “La acest moment, constat o îmbunătăţire remarcabilă a calităţii studiilor prin rezidenţiat”, a spus Cogan.

 

Tot astăzi, Elie Cogan a prezentat studii de caz pentru studenţii a. VI şi rezidenţi. Mâine, 18 februarie, profesorul va acorda premiul Moise Cogan pentru cea mai bună teză de licenţă, premiu instituit în cinstea tatălui său, fost medic de familie. Tot mâine, vor fi anunţate şi rezultatele interviurilor cu rezidenții candidați la burse FOSFOM 2014-2015.

 

Convenţia de cooperare între ULB şi USMF „Nicolae Testemiţanu” a fost semnată în 2006 şi se axează pe mobilitatea personalului academic, ştiinţific, administrativ și tehnic. 

[nggallery id=62]

 

Experţi din Bruxelles selectează candidați pentru bursele FOSFOM

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii