Finalizarea proiectului SPRING – un nou start-up pentru dezvoltarea educației medicale
- vizualizări: 847
Perspective de cooperare între universitățile membre de profil medical și atragerea noilor parteneri în vederea sporirii calității învățământului superior medical au fost abordate în cadrul întâlnirii rectorului Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, profesorul Emil Ceban, cu profesorul Levan Metreveli, fondator și copreședinte al Asociației de Evaluare inter pares a Educației Medicale și Sanitare în Europa de Est și Asia Centrală (Peer Review Association for Medical and Health Education of Eastern Europe and Central Asia – PRAMED-EECA) din Sofia, Bulgaria, și cu profesorul Levan Baramidze, șef al Departamentului de Sănătate Publică, Management, Politică și Sănătate Economică, director al Școlii de Sănătate Publică, Universitatea Medicală de Stat din Tbilisi, Georgia.
Vizita a avut loc în data de 14 noiembrie curent în contextul finalizării proiectului „Stabilirea instrumentelor și a obiectivelor de revizuire pentru educația medicală” (Setting peer review instruments and goals for medical (health) education – SPRING), finanțat de Programul Uniunii Europene pentru educaţie, formare, tineret şi sport ERASMUS+ (Capacity Building in High Education – CBHE). Acesta este al doilea proiect regional implementat în parteneriat cu universități din Republica Moldova, Georgia, Tadjikistan, Kazakhstan, Belarus, Lituania și Bulgaria.
La întrevedere s-a făcut o trecere în revistă a rezultatelor obținute în cadrul proiectului SPRING. Prof. Metreveli a menționat că proiectul a avut ca scop îmbunătățirea calității educației medicale în universitățile partenere, prin prisma implementării Procesului de la Bologna și a cerințelor internaționale privind criteriile de recunoaștere și acreditare a școlilor medicale stabilite de Federația Mondială pentru Educația Medicală (WFME).
„Din păcate, din cauza pandemiei COVID-19 nu s-a reușit de a întreprinde toate vizitele planificate, majoritatea activităților preconizate au fost desfășurate on-line. Totuși, proiectul SPRING a fost unul de succes, astfel am reușit crearea unui grup de experți de circa 60 de persoane, care vor fi implicați ulterior în alte proiecte europene. Este foarte important să ai oameni pregătiți. Avantajul este că atunci când se lucrează în consorții, credibilitatea este mai mare datorită responsabilității colective, astfel putem obține rezultate remarcabile și spori impactul proiectelor”, a adăugat copreședintele PRAMED-EECA.
Expertul a relatat și despre faptul că preconizează să efectueze o deplasare la Bruxelles, Belgia, unde se va întâlni cu europarlamentari și reprezentanți ai Comisiei Europene pentru a discuta despre atragerea fondurilor europene și finanțarea proiectelor și că intenționează să deschidă un oficiu al asociației. De asemenea, în contextul extinderii ariei de acoperire în alte țări, în luna ianuarie 2023 urmează să întreprindă o vizită în Ucraina pentru a atrage alte universități de profil medical în organizație.
Rectorul Emil Ceban și-a exprimat deschiderea pentru cooperare fructuoasă în viitor și a subliniat că universitatea noastră are încheiate mai multe acorduri de colaborare cu universitățile de medicină din România și Ucraina și ar putea facilita atragerea noilor parteneri în proiectele ulterioare ce vor fi lansate sub egiga PRAMED-EECA.
La rândul său, prof. Levan Baramidze a accentuat că unul dintre obiectivele Asociației este ca în următorii ani să fie organizate cursuri pentru manageri de spitale în scopul acreditării instituțiilor medico-sanitare. Un alt obiectiv ține de atragerea universităților din România pentru lansarea Programului de master în Sănătate publică, dar și a altor universități partenere din Asia Centrală, în special din Tadjikistan.
Evelina Gherghelegiu, coordonator instituțional în cadrul proiectului SPRING, a subliniat că una dintre realizările importante ale proiectului este că USMF „Nicolae Testemiţanu” a devenit membră-fondator a PRAMED-EECA, fapt atestat prin Certificatul înmânat la conferința de lansare a Asociației, ce s-a desfășurat în orașul Sofia, Bulgaria, la 12 octombrie 2022. A doua realizare este lansarea revistei Asociației – MEDH-EECA/Journal of Medical and Health Sciences Education for Eastern Europe and Central Asia. Astfel, în primul număr al acesteia a fost publicat articolul Impact and consequences of COVID-19 on teaching and learning in “Nicolae Testemitanu” State University of Medicine and Pharmacy of the Republic of Moldova, scris de grupul de autori de la universitatea noastră – Olga Cernețchi, Silvia Stratulat, Virginia Cocieru-Șalaru, Stela Adauji, Olga Iurco, Angela Cazacu-Stratu și Evelina Gherghelegiu. Lansarea revistei a avut loc recent la Kaunas, Lituania, eveniment la care au participat și reprezentanții USMF „Nicolae Testemițanu”. Membrii comunității universitare sunt invitați să publice articole în această revistă științifică.
În cadrul discuțiilor, au fost abordate perspectivele de aplicare la noi proiecte europene, conlucrarea PRAMED-EECA cu ASPHER – organizația europeană independentă cheie dedicată consolidării rolului sănătății publice prin îmbunătățirea educației și formării în domeniul sănătății publice.
Experții au avut întâlniri și cu reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova și ai Agenției Naționale de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare.
De asemenea, în cadrul proiectului SPRING a fost efectuat schimb de experiență între reprezentanții universităților partenere. „Experiența împărtășită între participanți a fost foarte utilă, unele aspecte, cu siguranță, pot fi implementate în cadrul universității noastre. Toate aceste activități sunt efectuate în scopul prestării serviciilor universitare de calitate. Lecțiile învățate au fost: începi mai devreme – obții rezultate mai bune; frica de zona de confort nu trebuie subestimată; este necesară dezvoltarea capacităților echipelor de acreditare; disciplina organizatorică este obligatorie; motivarea adecvată a echipelor implicate în acreditare este de o importanță crucială”, a punctat Olga Iurco, șefa Departamentului Audit Intern, care a vizitat universitățile de medicină din Sofia, Bulgaria, și Kaunas, Lituania.
Potrivit Olgăi Iurco, implementarea proiectului SPRING a răspuns nevoilor beneficiarilor și a contribuit la: sporirea gradului de satisfacție a studenților și a personalului universitar, a credibilității și calității programelor educaționale, a competitivității, vizibilității și atractivității Universității; la consolidarea rețelelor internaționale și construirea încrederii în generarea de parteneriate; la recunoașterea mai facilă a diplomelor și creșterea numărului de studenți, precum și la eficientizarea costurilor și optimizarea proceselor.
În prezent, PRAMED-EECA întrunește 14 universități membre din șapte țări: Georgia, Belarus, Moldova, Bulgaria, Lituania, Kazahstan și Tadjikistan. Obiectivele principale sunt: asistența universităților în pregătirea pentru acreditarea internațională și națională, lansarea noilor programe educaționale (inclusiv cele comune), oferirea suportului informațional, analitic și organizatoric în desfășurarea cercetării științifice, publicarea în revista MEDH-EECA și organizarea cursurilor de formare, seminare și conferințe. Asociația va continua cooperarea între universitățile partenere în scopul extinderii activităților comune pentru îmbunătățirea sănătății publice și a calității educației medicale.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii