Îmbunătățirea continuă a metodelor de predare la USMF „Nicolae Testemițanu”

Publicat: 22.09.2017

DSC_0695Metode moderne de instruire medicală și dezvoltarea curriculară au fost subiectele principale abordate în cadrul unui training desfășurat, în zilele de 20 și 21 septembrie curent, la Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova. Instruirile au fost ținute de o echipă de specialiști din Germania, reprezentată de profesorul Christoph Baerwald de la Clinica Universitară Leipzig, profesorii Michael Fuchs și dr. Patrick Stumpp de la Clinica și Policlinica de Radiologie Diagnostică și Intervențională, și profesorul Joahimm Tiery de la Institutul de Medicină de Laborator de la Universitatea din Leipzig. La cursuri au participat cca 20 de reprezentanți ai Universității noastre, angajați în diverse subdiviziuni științifico-didactice.

DSC_0915Tatiana Dumitraș, conferențiar universitar la Disciplina de sinteze clinice, Departamentul Medicină Internă, a participat pentru al doilea an consecutiv la aceste cursuri și ne-a declarat că aceste instruiri au avut un impact pozitiv asupra activității sale didactice, în special metoda microteaching care i-a folosit în gestionarea eficientă a timpului în acest proces.

„În practica zilnică am utilizat metoda de predare AVIVA, care constă în repartizarea optimă atât a prelegerii, cât și a lecției practice în mai multe etape pentru a cointeresa studentul să perceapă și să proceseze cât mai eficient informația”, a specificat Igor Porsincov, asistent universitar la Catedra de chirurgie oro-maxilo-facială pediatrică, pedodonție și ortodonție, Facultatea de Stomatologie, inspirat fiind de entuziasmul specialiștilor germani de a împărtăși din experiența lor privind metodele inovative în predare.

DSC_0935Cu un sumar la cele două zile de curs a venit și Snejana Vetrilă, conferențiar universitar la Disciplina de cardiologie, Departamentul de Medicina Internă, care a participat pentru prima dată la acest seminar, fiind impresionată de performanța pedagogică demonstrată de traineri. Participanta a fost interesată de instruirea la patul bolnavului, o metodă practicată și de cadrele științifico-didactice ale USMF „Nicolae Testemițanu”, care în Europa se întâlnește sub denumirea Bedsite-teaching, un joc de roluri în care, rând pe rând, și profesorul și studentul îndeplinesc rolurile de demonstrator, observator și examinator.

Un alt subiect de interes pentru cadrele noastre au fost tehnicile de evaluare ale studenților și anume, testele cu mai multe variante de răspuns, precum și alcătuirea unui algoritm de evaluare care să redea corect bagajul de cunoștințe al acestora.  

Printre tematicile abordate de experți s-au mai numărat: analiza SWOT, scopurile didactice, tehnici de retorică, metoda de instruire în 4 pași cu exerciții aplicative, teoria feedbackului, metoda Microteaching ș.a.

DSC_0665Pe parcursul vizitei profesorii germani, însoțiți de Vasile Dumbravă și Mariana Dumbravă de la Moldova-Institut Leipzig, au participat la o întrevedere cu reprezentanții administrației Universității noastre - rectorul Ion Ababii, prof. Gheorghe Rojnoveanu,  prorector pentru activitate științifică, prof. Olga Tagadiuc, directorul Școlii doctorale și responsabili din cadrul Departamentului Relații Externe și Integrare Europeană.

În cadrul întrevederii au fost discutate perspectivele de extindere a proiectului bilateral „Metoda de predare bazată pe descrierea cazurilor” pe segmentul de cercetare științifică. În acest context, partea germană s-a arătat deschisă pentru a primi studenți de la USMF „Nicolae Testemițanu”, pe un termen până la două luni, cu scopul de a efectua investigații tematice în laboratoarele germane și a-și dezvolta abilitățile de cercetare.

 [nggallery id=602]

Îmbunătățirea continuă a metodelor de predare la USMF „Nicolae Testemițanu”

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii