Ministrul educației în vizită la USMF ”Nicolae Testemițanu”

Publicat: 07.02.2014

DSC_1811Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu” a fost vizitată astăzi, 7 februarie, de Maia Sandu, ministru al educației, Loretta Handrabura, viceministră a educației și Doina Usaci, consultant, Direcţia învăţământ superior și dezvoltare a științei din cadrul Ministerului.

 

Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală a fost prima destinație a oficialilor, unde au fost invitaţi să asiste la orele practice, aflate în curs de desfăşurare.  La acel moment, în Departamentul de Anesteziologie și Terapie Intensivă, studenții anului VI, potrivit programului de studiu, urmau un scenariu, în care trebuiau să acționeze în așa fel, încât să salveze ”pacientul”.   

 

Svetlana Plămădeală, asistent universitar la Catedra de anesteziologie și reanimatologie nr. 1 ”Valeriu Ghereg”, a prezentat oaspeţilor conținutul modulului ATI, predat studenților, sala de simulare - dotată cu echipamente moderne de ultimă generaţie pentru servicii de terapie intensivă (monitoare, ventilatoare etc). ”Cireașa de pe tort, cum spun eu, pentru studenți este atunci când au fericirea de a se simți medici pentru 5-10 min, ca să gestioneze un caz clinic mai mult sau mai puțin real. E o situație destul de stresantă, experiență din care ei au ieșit destul de înaripați”, a spus Svetlana Plămădeală.

DSC_1898

”Sunt foarte impresionante condițiile aici. E foarte umană abordarea să învățați pe manechine și  nu pe oameni”, a menționat ministrul educației, care a avut ocazia să testeze un simulator de fidelitate înaltă.  

 

La Departamentul de pacienți standardizați se desfășura cursul pentru studenții anului III, unde îşi dezvoltau abilitățile de comunicare cu pacienții și învăţau să stabilească diagnosticul corect.   

 

În mesajul lăsat în Cartea Oaspeților CUSIM, Maia Sandu a menționat:”Sunt impresionată de condițiile create în acest centru și calitatea resurselor umane. Felicitări! Sperăm să reușim să asigurăm aceleași condiții de instruire în toate instituțiile din țară.”  

 

Reprezentanții Ministerului Educației au vizitat și Clinica Universitară de Asistență Medicală Primară și Clinica Stomatologică nr. 2. Aici le-au fost prezentate condițiile în care sunt pregătiți stomatologii și ce fel de simulatoare utilizează pentru a învăța terapia și propedeutica stomatologică.  

DSC_1950

 

A urmat o întâlnire cu studenții, la care au discutat despre problemele acestora, politicile Ministerului și cele mai recente reforme realizate. Înainte de toate, rectorul USMF “Nicolae Testemiţanu”, Ion Ababii, a mulţumit oaspeţilor pentru vizită şi a făcut o scurtă prezentare a Universităţii, referindu-se la condiţiile de studiu şi de trai ale studenților.

 

Ministrul educației a vorbit despre autonomia universitară, care oferă universităților și posibilitatea de a-și stabili perioada şi condiţiile de admitere. În acest context, un subiect mai sensibil pentru studenți a fost faptul că anual va fi organizat concursul pentru locurile bugetare. Astfel, unii dintre ei s-au arătat preocupați de faptul că, din diferite motive, studenții buni ar putea pierde locul la buget şi acest fapt ar determina creşterea corupţiei.

 

Oficialii Ministerului Educației au asigurat că va exista loc pentru excepții, iar fiecare caz va fi analizat de o comisie internă, în mod individual. ”La general, toată lumea trebuie să demonstreze că merită sprijinul statului. Eu sunt plătitor de taxe. Vreau să fiu sigură că banii, cu care am contribuit la buget, merg pentru cei mai buni tineri, care vor să depună efort”, a menționat Maia Sandu.  

 

DSC_1980”Aceasta depinde de dumneavoastră, pentru că sunteți în aceste echipe și vedeți cine vine la ore - cine nu vine, cine învață - cine nu învață.  Noi, cei de la minister, n-o să reușim să eliminăm complet frauda, dacă voi n-o să luați atitudine. Asta înseamnă să nu propuneți și nici să acceptați. Atunci când încerci în echipă să lupți cu fenomenul - reușești”, a răspuns ministrul.

 

Cât despre faptul că vor fi nevoiți, după absolvire, să meargă în sate, pentru a activa o anumită perioadă, studenții au criticat condițiile de muncă din aceste regiuni, care sunt diferite de cele din orașe. Potrivit lor, aceste condiții trebuie îmbunătățite.

 

Reprezentanții Ministerului au fost de acord cu faptul că este necesară ameliorarea condițiillor elementare de lucru și de trai, însă, acestea nu vor putea fi niciodată egale cu cele din orașele mai mari, pentru că nici nu este nevoie, accentul fiind pus pe urbanizare.      

 

DSC_1941

Ministrul educaţiei a menţionat că urmează a fi creată o agenție a calității, care va evalua calitatea programelor de studii a instituțiilor de învățământ superior și va elabora un rating național în baza acreditării. De asemenea, se propune o conlucrare mai bună a angajatorilor cu instituțiile superioare de învățământ.

 

Viceministra Loretta Handrabura a apreciat activismul mediciniştilor şi a încurajat participarea acestora în viața Asociației Studenților și Rezidenților în Medicină. ”Până a institui procesul de la Bologna, voi ați înțeles că e nevoie să vă situați în organele de decizie a Universității. Am recomandat ca o bună practică, structura existentă în această instituție să existe și în alte universități”, a precizat viceministra.  

 

[nggallery id=59]

Ministrul educației în vizită la USMF ”Nicolae Testemițanu”

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii