MoldMedizin&MoldDent, ediția XXI

Publicat: 10.09.2015

6Calitate, Excelență, Performanță - astfel este intitulat standul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” de la expoziția internațională specializată MoldMedizin&MoldDent, ediția XXI. Evenimentul vine să prezinte prioritățile de dezvoltare a ocrotirii sănătății; aspecte legate de activitatea profesională a medicilor, de dotarea clinicilor și spitalelor cu echipament modern, precum și inovații ale sistemului de sănătate.

 

USMF „Nicolae Testemițanu” participă cu postere, brevete, monografii, manuale. Cercetătorii Laboratorului de inginerie tisulară, de exemplu, au obținut 14 brevete de invenție a dispozitivelor pentru procesarea țesuturilor (autori V. Nacu, A. Cociug, A. Ursu și alții), iar Catedra de traumatologie și ortopedie a inițiat o nouă metodă de tratament a scoliozei toracice și a traumelor asociate (autori A. Casturova, N. Caproș, V. Custurov, F. Gornea). Departamentul Medicină Internă, Disciplina de gastroenterologie, Laboratorul științific de gastroenterologie, în colaborare cu Laboratorul de chirurgie reconstructivă a tractului digestiv, de altfel, cei mai activi participanți la expoziție, au prezentat lucrări științifice, care au în vizor transplantul de ficat, rezultatele preliminare în tratamentul maladiilor hepatice și pancreatitei.

 

DSC_0055Catedra de chirurgie generală prezintă tratamentul chirurgical al maladiei varicoase, pe când Catedra de otorinolaringologie și Laboratorul științific ORL vin cu metode avansate în tratamentul otitei medii la copii, diagnosticul diferențiat al tonzelitelor cronice, precum și un preparat pentru tratarea otitelor (autori M. Maniuc, S. Parii, P. Ababii ș. a.). Laboratorul științific de infecții intraspitalicești prezintă preparatul Izofural, un antibacterian nou, obținut în colaborare cu S. Buraciova și V. Tarcov. Catedra de oftalmologie pune în atenția vizitatorilor dispozitive și remedii pentru cataracta senilă (autor I. Jeru), care permit reducerea termenului de spitalizare a pacienților operați.

 

În cadrul aceleeași expoziții, Centrul Științific al Medicamentului participă cu un procedeu de obținere a unor săruri de hiperforină din herba de sunătoare și coptizinei din herbă de rostopască, aplicabile în industria chimico-farmaceutică și metoda de determinare a scorului maxim de inteligibilitate vocală (S. Parii, C. Jucovschi).

 

DSC_0046La capitolul Stomatologie este prezentă A. Spinei cu metode de prevenire a cariei dentare la copii cu dizabilități intelectuale, D. Hâțu și V. Vlas – cu dispozitive și metode de diagnostic și tratament a traumei faciale, iar D. Uncuță și V. Rudic vin cu un remediu antiverotic pentru tratamentul și profilaxia herpesului.

 

Standul expozițional conține și informații privind Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală, iar Biblioteca Științifică Medicală prezintă publicații din ultimul an ale savanților Universității. Un farmec aparte îi dau standului USMF „Nicolae Testemițanu” medaliile de aur și de argint, diplomele, trofeele și alte distincții de la multiple expoziții internaționale din Polonia, Serbia, Rusia, România ș.a.

     [nggallery id=276]

MoldMedizin&MoldDent, ediția XXI

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii