Noi oportunități pentru mediciniști de a studia medicina tradițională chineză

Publicat: 13.10.2015

DSCN3824Un acord de colaborare între Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu” și Universitatea de Medicină din provincia Gansu, Republica Populară Chineză a fost semnat în data de 12 octombrie curent și prevede fortificarea capacităților Centrului de Medicină Tradițională Chineză al instituției noastre. În acest sens, partea chineză oferă un ajutor nerambursabil în valoare de 4 700 000 yuani (echivalentul a cca 652 de mii de euro). Astfel, pe parcursul a doi ani de zile, patru medici specialiști în medicina chineză vor activa în cadrul Centrului, instruind medicii și rezidenții de la noi. În plus, va fi oferit echipament medical și vor fi importate plante medicinale din China.

 

În cadrul ședinței de semnare a acordului, rectorul Ion Ababii a menționat că pentru USMF ”Nicolae Testemițanu” proiectul prezintă un interes deosebit, în special aspectele ce țin de mobilitatea academică, cercetarea științifică și elaborarea de inovații. ”Trebuie să promovăm mai mult Centrul de Medicină Tradițională Chineză, să fie cunoscut de comunitatea academică, de conducerea țării și dumnealor o să ne sprijine în dezvoltarea acestuia”, a mai spus rectorul.

 

DSCN3813Delegația chineză a fost reprezentată de Li Yingdong, vicerectorul Universității de Medicină Tradițională Chineză Gansu, Jiang Jinting, directorul Departamentului de Cooperare și Relații Internaționale și Shu Chang, șef secție Cooperare și Relații Internaționale. Li Yingdong a punctat obiectivele strategice ale acestui proiect. În cadrul întrunirii, partenerii au discutat și despre posibilitățile de a dezvolta proiecte privind schimburile de studenți, masteranzi și privind cercetarea științifică. Astfel, cadrele profesoral-didactice ale USMF ”Nicolae Testemițanu” ar putea, în viitor, să țină cursuri pentru studenții de la Universitatea de Medicină din provincia chineză și viceversa. Astfel, se va asigura schimbul de experiență și dezvoltarea profesională de ambele părți. Totodată, partea chineză a venit cu propunerea de a dezvolta la USMF ”Nicolae Testemițanu” o universitate de medicină tradițională chineză cu perspectivă europeană, având drept bază Catedra de medicină alternativă și complementară.

 

DSCN3926În data de 13 octombrie, delegația din China a ținut o prelegere pentru studenții de la Facultatea de Farmacie, prin care le-au prezentat Universitatea de Medicină din Gansu și le-au vorbit despre tradițiile medicinei chineze. La respectiva universitate, fondată în 1978,  își fac studiile peste 10 mii de studenți. Procesul de instruire se desfășoară în limba chineză, rusă și engleză. Pe lângă medicina tradițională chineză, tinerii fac și medicină europeană, farmacologie și diferite specialități intermediare între cele două.

 

Ulterior, la Centrul de Medicină Tradițională Chineză a USMF ”Nicolae Testemițanu” a fost dezvelită o placă ce reflectă parteneriatul dintre cele două instituții. În cadrul ceremoniei, vice-rectorul Li Yingdong s-a arătat plăcut surprins că, la moment, Republica Moldova este singura țară din inima Europei în care se promovează medicina tradițională chineză.

 

DSCN3974Victoria Șimon, directorul Centrului de Medicină Tradițională Chineză a adus sincere mulțumiri guvernului chinez, Ministerului de Comerț al Chinei și nu în ultimul rând Universității de Medicină Tradițională Chineză din Gansu pentru fortificarea și extinderea acestui parteneriat. ”Suntem foarte bucuroși că a fost semnat acest acord de colaborare între universități și o să putem să dezvoltăm acest centru în continuare cu sprijinul partenerilor chinezi. Medicina tradițională chineză se bucură de popularitate în cadrul comunității noastre, studenți, rezidenți, medici, dar și populația care vine aici pentru tratament, iar inaugurarea acestei plăcuțe va da un nou suflu, încă mai mare și mai frumos la această colaborare”, a mai menționat directorul Centrului.

 

Noul Acord reprezintă o continuare a Acordului de cooperare în domeniul economic și tehnic între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Populare Chineze, semnat la 24 iulie 2002, prin care țara noastră a beneficiat de asistență financiară nerambursabilă (cca 5 milioane de yuani), fiind creat Centrul de Medicină Tradițională Chineză. Proiectul este preconizat să se desfășoare pentru următorii doi ani.

  [nggallery id=287]

Noi oportunități pentru mediciniști de a studia medicina tradițională chineză

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii