Problemele serviciului oftalmologic discutate în cadrul unei conferințe

Publicat: 12.05.2017

2Cele mai frecvente maladii oftalmologice întâlnite la populația din mun. Chișinău sunt patologia cristalinului - cataracta (25%), miopia (18,2%) și glaucomul (7,2%), urmate de complicațiile diabetului zaharat (4,5%). Situația este la fel de alarmantă și la nivel de țară, unde, pe lângă creșterea numărului de cazuri cu maladii ale aparatului vizual, se simte și o insuficiența  acută a specialiștilor - doar 57 de medici oftalmologi la cca 10 mii de locuitori. Pe lângă aceasta, lipsa echipamentului modern și performant constituie o altă problemă majoră cu care se confruntă serviciul oftalmologic din țară. Principalele cauze în creșterea incidenței maladiilor oftalmologice sunt: expunerea îndelungată a vederii la noile tehnologii, creșterea numărului bolnavilor cu diabet zaharat, dar și factorul îmbătrânirii.

 

În acest context, oftalmologii din Republica Moldova s-au întrunit astăzi, 12 mai, în cadrul celei de-a V-a ediții a conferinţei ştiinţifico-practice Actualităţi în oftalmologie. La eveniment au fost discutate metodele moderne de diagnostic și tratament a bolilor oculare, precum și organizarea serviciului oftalmologic din țară. Specialiştii au abordat atât subiecte generale, precum afectarea analizatorului optic în patologii generale, diabetul zaharat, afectarea glandei tiroide, cât și unele mai specifice ca glaucomul, patologia retinei, cataracta, patologia corneei ș.a.

 

Totodată, în cadrul manifestării științifice a fost prezentată culegerea de lucrări Actualităţi în oftalmologie, în care au fost publicate rezumatele tezelor ştiinţifice.

 

1Conferința a fost deschisă de Valeriu Cușnir, profesorul universitar la Catedra de oftalmologie a Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”. Profesorul și-a exprimat speranța că discuțiile, ideile și schimburile de experiență ca rezultat al comunicărilor științifice vor contribui la îmbunătățirea asistenței medicale specializate acordată cetățenilor și la dezvoltarea serviciului de oftalmologie în Republica Moldova.

 

Academicianul Viorel Prisacari, vicepreședintele Academiei de Științe a Moldovei, șef al Catedrei de epidemiologie a USMF „Nicolae Testemiţanu”, a subliniat importanţa organizării unui forum științific în domeniul oftalmologiei, în contextul secolului digitalizării și al informatizării, care are o influență negativă asupra sănătății ochilor. „Nu există nimic mai nobil decât să-i întorci vederea unui nevăzător”, a adăugat profesorul Prisacari, accentuând valoarea profesiei de medic oftalmolog în sistemul de sănătate.

 

7Șeful Departamentului Știință, profesorul universitar Ghenadie Curocichin,  șef al Catedrei de medicină de familie, a menționat că Universitatea noastră a susținut dintotdeauna desfășurarea evenimentelor științifico-practice, întrucât acestea asigură atât transferul de cunoștințe și practici noi în domeniu, cât și dezvoltarea unor proiecte internaționale.

 

În cadrul reuniunii profesionale a oftalmologilor au mai luat cuvântul Constantin Rîmiș, vicedirectorul Direcției Sănătate a mun. Chișinău, Oleg Crudu, directorul IMSP Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”, Grigorie Romanciuc, vicepreședintele Agenției de Transplant din Republica Moldova și Eugen Bendelic, șeful Catedrei de oftalmologie a USMF „Nicolae Testemiţanu”, care au subliniat cât de important este schimbul de experiență și bune practici în rezolvarea afecțiunilor oftalmologice, una din ele fiind transplantul de cornee, care a devenit o problemă de sănătate publică din cauza numărului mare de pacienți ce stau la rând.  

 

Manifestarea a întrunit medici oftalmologi, endocrinologi, interniști, radiologi, transplantologi, anesteziologi-reanimatologi atât din țară, cât şi din România, Norvegia, Ucraina şi Rusia.

 

Conferinţa este organizată de Catedra de oftalmologie a Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, Societatea Oftalmologilor din mun. Chişinău şi Asociaţia Oftalmologilor din Republica Moldova. Evenimentul, care este consacrat personalității lui Nicolae Testemițanu, va continua și mâine, 13 mai.

[nggallery id=537]

 

 

Problemele serviciului oftalmologic discutate în cadrul unei conferințe

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii