Proiectul TransMed la cea de-a XVII-a ediție

Publicat: 28.03.2016

Timp de o săptămână, 55 de studenți din România, participanți în cadrul proiectului TransMed, s-au aflat pentru un schimb de experiență la Universitatea de Stat de Medicină și Framacie „Nicolae Testemițanu”. Astfel, aceștia au mers la ore, au vizitat diferite subdiviziuni ale instituției și au avut parte de un program social.

 

DSC_5292În ultima zi a vizitei, 25 martie curent, tinerii au participat la o întrunire cu decanul Facultății de Medicină nr. 1, Gheorghe Plăcintă, unde li s-au oferit și diplomele de participare.

 

„Ne dorim ca mediciniştii noştri să fie în acelaşi pas cu facultăţile de medicină de peste Prut. Sper ca participarea la acest proiect să contribuie la o colaborare fructuoasă pe viitor”, a menționat decanul.

 

Unul dintre organizatori, Victor Juncu, rezident în anul II la USMF „Nicolae Testemițanu”, ne-a declarat că proiectul reprezintă un schimb bilateral. „Studenții noștri pleacă în unul dintre cele 11 centre din România, iar cei de acolo vin la noi pentru o perioadă de o săptămână, unde sunt inserați în programul de studii și merg în fiecare zi la ore. Pe lângă aceasta, îi integrăm și în programul social pentru a-i familiariza cu tradițiile și cultura noastră”.

 

DSC_5278Tinerii din România au venit din nouă regiuni diferite ale țării, şi anume: Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, Craiova, Galaţi, Târgu-Mureş, Oradea şi Sibiu. Aceștia s-au grăbit să ne împărtășească impresiile despre experiența lor la USMF „Nicolae Testemițanu”.

 

„Mi-a plăcut că oamenii sunt mult mai liniştiţi, mai calmi, mai primitori, mai buni și se bucură mai mult de viaţă. Asta m-a marcat nu doar pe mine, dar şi pe colegii mei. Ce ţine de Universitate, mi-a părut aici materia mai aerisită, lumea învaţă cu mai multă plăcere, sub mai puţină presiune”, ne-a mărturisit Delia Mihop de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.

 

Mădălina Pântea, studentă la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, a fost pentru prima dată în Republica Moldova și ne-a mărturisit că i-a plăcut foarte mult. „Centrul de Simulare în Instruirea Medicală este extraordinar. Anumite dotări care sunt aici, nu le-am găsit la mine la facultate. O să mă reîntorc aici cu siguranţă”.

 

TransMed este un proiect național ce face parte din Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România, care implică 10 centre universitare din România și unul din Chișinău. Schimbul se realizează bianual la următoarele specializări: Medicină generală: secția română, engleză și franceză; Asistență medicală generală; Nutriție și Dietetică.

 

  [nggallery id=343] 

Proiectul TransMed la cea de-a XVII-a ediție

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii