Ziua Siguranței pe Internet

Să le asigurăm copiilor siguranța pe net!

Publicat: 08.02.2022

Ziua Siguranței pe InternetPărinții, îngrijitorii și profesorii se confruntă în ultima perioadă cu noi provocări, deoarece activitățile copiilor devin tot mai conectate la internet ‒ de la comunicare, studii și până la distracții. Aceste provocări se accentuează în contextul pandemiei COVID-19, când copiii petrec tot mai mult timp on-line, inclusiv cei mici, care nu cunosc destul de bine ce trebuie să facă pentru a rămâne în siguranță în mediul virtual. Aproape jumătate dintre copiii cu vârste între 9-11 ani nu știu cum pot să-și schimbe setările de confidențialitate pe internet. De aceea este important să începem discuția despre siguranța on-line din momentul în care copiii fac primii pași în lumea virtuală. 

În anul 2022, care este declarat Anul European al Tineretului, Ziua Siguranței pe Internet este marcată în data de 8 februarie cu sloganul binecunoscut „Împreună pentru un internet mai bun”/Together for a better internet. Prin organizarea unor numeroase acțiuni la nivel global, toate părțile interesate sunt îndemnate să se unească pentru a face internetul un loc mai sigur și mai bun pentru toți, în special pentru copii și tineri. În fiecare an, această zi își propune să crească gradul de conștientizare cu privire la problemele on-line și preocupările actuale ‒ de la hărțuirea cibernetică pe rețelele sociale și până la identitatea digitală. 

Internetul este un instrument cu oportunități enorme de învățare, de îmbunătățire a abilităților și de dobândire a noilor cunoștințe, așa cum s-a evidențiat în timpul pandemiei COVID-19. Cu toate acestea, odată cu oportunitățile vin și riscurile. Indiferent dacă sunteți o persoană tânără, un părinte sau un îngrijitor, un profesor sau un educator, un factor de decizie sau dacă reprezentați o organizație sau o industrie, toată lumea trebuie să-și conjuge eforturile în crearea și menținerea unei lumi virtuale mai bune. 

În prezent Ziua Siguranței pe Internet este marcată în circa 200 de țări, fiind organizată începând cu anul 2004 de rețeaua Insafe/INHOPE a centrelor europene ale siguranței pe internet, cu sprijinul Comisiei Europene.

Centrul Internațional La Strada Moldova a creat un podcast special pentru copiii mici ‒ „Sunt sigur on-line” ‒ despre ce ar trebui să cunoască copiii la capitolul siguranței pe internet. Podcastul poate fi ascultat pe: https://zuper.md/

​​Ziua Siguranței pe Internet
usmf
Ziua Siguranței pe Internet
siguranță
internet
net
Anul European al Tineretului
pandemie
COVID

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii