Specialiștii în medicina de familie continuă instruirea privind atragerea de fonduri în cercetare

Publicat: 06.04.2015

DSC_6048La Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu” s-a desfășurat cel de-al II-lea modul de instruire în cadrul proiectului Rețeaua Est-Europeană de Excelență pentru Cercetare și Dezvoltare în Domeniul Maladiilor Cronice – CHRONEX.

 

Modulul de instruire a urmărit câteva obiective: realizarea unui ghid terapeutic și a unui ghid de bune practici medicale, prezentarea în detaliu a riscurilor metodologice și a erorilor statistice ce pot apărea în realizarea unui studiu (erori în selectarea pacientului, în raportarea datelor, prezentarea obiectivelor eronat, erorile ce apar la realizarea unui design, protocol, publicare etc.).

 

Participanții la work-shop au fost selectați din cca 120 de medici de familie, care au fost instruiți privind ”Managementul maladiilor cronice”, în cadrul unui curs desfășurat anul trecut. Pe parcursul acestor training-uri, participanții au venit deja cu idei reale de proiecte. Cele mai reușite propuneri vor fi puse în practică, iar doi cei mai buni cursanți vor fi selectați să participe la elaborarea Manualului de bune practici în cercetare a Proiectului CHRONEX-RD. Manualul va fi realizat în limba engleză, de un grup de lucru, care va include câte 4 specialiști în medicină de familie din Republica Moldova, România și Ucraina.

 

DSC_6041Ionuț Nistor, unul din trainerii proiectului CHRONEX-RD a menționat că  ”Pe parcursul acestor instruiri nivelul participanților a crescut de la 50 la 70 la sută în ceea ce privește clarificarea metodei de studiu, tipul de cercetare, lotul pe care vor să-l cerceteze”. Acesta a mai adăugat că toate ideile de cercetare vor fi depuse pentru competiție.

 

”Proiectul CHRONEX reprezintă o oportunitate de a fi instruiți în domeniul medicinei bazate pe dovezi și de a obține anumite competențe în planificarea unei cercetări competitive pe piața știintifică europeană. A avea o idee bună nu este suficient pentru a obține o finanțare, trainerii, însă, ne ajută să punem această idee în practică”, a afirmat Virginia Șalaru, asistent universitar la Catedra de medicină de familie a Universității noastre.

 

În ultima zi de curs, specialiștii au efectuat un șir de exerciții practice cu utilizarea statisticilor medicale și a diferitor tactici de măsurare. În același timp, moderatorii au asistat fiecare participant la continuarea proiectului de cercetare și în completarea aplicațiilor de granturi. Acestea trebuie să fie gata până la sfârșitul celui de-al treilea modul, care se va desfășura în perioada 3-5 iunie curent.

   [nggallery id=231]

Specialiștii în medicina de familie continuă instruirea  privind atragerea de fonduri  în cercetare

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii