Start MedEspera 2016!

Publicat: 12.05.2016

IMG_8134Astăzi, 12 mai, a fost dat startul Congresului internațional al studenților și tinerilor medici MedEspera 2016 - cel mai mare forum științific din Republica Moldova organizat de mediciniști. Ceremonia de deschidere s-a desfășurat la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” și a adunat peste 200 de persoane, printre care: oficiali, invitați de onoare din țară și de peste hotare, profesori, doctoranzi, rezidenți și studenți.

  

Președintele Congresului, Gheorghe Rojnoveanu, prorector pentru activitate științifică, a menționat că MedEspera „este un eveniment notabil atât pentru Universitatea noastră cât și pentru comunitatea medicală din republică”. În adresarea către tinerii savanți, Domnia Sa a menționat că anume ei sunt forța capabilă de a genera cele mai îndrăznețe și mai progresive idei și proiecte, iar ediția a VI-a a Congresului MedEspera reprezintă o platformă pentru prezentarea rezultatelor științifice, lansarea ideilor inovatoare și identificarea intereselor comune pentru discuții și dezbateri. „Dimensiunea internațională a evenimentului deschide noi oportunități pentru extinderea cooperării științifice. În consecință, vom obține rezultate benefice în formarea și perfecționarea cadrelor medicale și farmaceutice, sporirea calității serviciilor medicale prestate populației, restructurarea sistemului de sănătate”, a mai adăugat prorectorul Rojnoveanu.

 

IMG_8153Cu emoții deosebite a venit în fața audienței Aliona Serbulenco, viceministrul sănătății, care a menționat că fiecare vizită la USMF „Nicolae Testemițanu”, la Alma Mater, este ca o revenire acasă la părinți. Oficialul a încurajat inițiativa studenților de a organiza Congresul MedEspera, în anul 2006, și ambiția lor de a asigura continuitatea evenimentului.  „Ne bucură enorm de mult că Republica Moldova are tineri frumoși la chip și la suflet, care depun un efort enorm pentru a studia, a inova și a cerceta. Ne dorim specialiști bine formați. USMF Nicolae Testemițanu face promoții din an în an mai bune, mai perseverente, de care se aude ecoul și peste hotarele republicii - aceasta o știm cu certitudine”, a declarat Aliona Serbulenco, reamintindu-le tinerilor că țara are nevoie de medici specialiști aici, acasă.  

 

Viceministrul educației Vasile Marina a venit, de asemenea, cu un mesaj de încurajare pentru participanți, subliniind importanța procesului de cercetare științifică, care este strâns legat de cel de instruire. Totodată, viceministrul a menționat că, în prezent, comunitatea Universității de Medicină reușește să mențină la nivel temelia pusă de marele Testemițanu.

 

DSC_7801O pondere aparte conferă Congresului MedEspera 2016 prezența specialiștilor renumiți de peste hotare, care urmează să țină și cursuri pentru participanți. Printre ei se numără și Karin Bauer, specialist principal în Departamentul de reabilitare generală din cadrul Spitalului de Medicină Urgentă din Murnau, Germania. Doamna doctor a apreciat relația de colaborare dintre instituția sa și USMF „Nicolae Testemițanu”, care este una reprezentativă pentru schimbul academic dintre cele două țări. „Sunt impresionată de intensitatea și dorința pe care o manifestați pentru transferul de cunoștințe dintre instituțiile noastre. Espera, din denumirea Congresului, însemnând speranță și perspectivă. Sper și sunt convinsă că deschiderea, diversitatea, talentul, care există în această țara, va trezi potențialul care este încă adormit”, a conchis Karin Bauer. De asemenea, Marc Schaan, specialist în neuroreabilitare la același spital, a menționat că a rămas impresionat de motivația, entuziasmul, cunoștințele în neurologie, dar și de dorința medicilor din țara noastră de a implementa inovațiile din domeniul medicinei.  

 

Vladislav Brașoveanu, șeful Secției de transplant hepatic „Dan Setlacec” al Institutului Clinic Fundeni din București, România, absolvent al Universității noastre, a adresat un mesaj de salut, menționând că a venit să le prezinte participanților „ce are mai bun” în materie de transplantologie hepatică. Totodată, a îndemnat mediciniștii să îmbine utilul cu plăcutul și să viziteze Chișinăul, un oraș verde și frumos, care merită a fi descoperit.

DSC_7850Cu mulțumiri pentru efortul depus de întreaga comunitate universitară, dar în special de Comitetul organizatoric, a venit președintele interimar al Asociației Studenților și Rezidenților în Medicină (ASRM) Gheorghe Buruiană. De asemenea, bun-venit participanților la eveniment le-a urat și Corina Șcerbatiuc-Condur, președintele Comitetului organizatoric, care a declarat deschis Congresul MedEspera 2016!   

    

Reamintim că, MedEspera 2016 se desfășoară în perioada 12-14 mai și înregistrează peste 850 de participanți din România, Ucraina, Germania, Rusia, Lituania, Israel și Armenia. Lucrările congresului sunt susținute în limba engleză și reprezintă o ocazie pentru tinerii cercetători din țară și din străinătate să efectueze un schimb de experiență și să se familiarizeze cu cele mai recente realizări științifice în domeniul medicinei și farmaceuticii. Evenimentul a fost organizat pentru prima dată în anul 2006, iar acum se află la cea de-a VI-a ediție.

 

  [nggallery id=360] 

 

Start MedEspera 2016!

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii