Tulburările de somn - abordare multidisciplinară

Publicat: 20.02.2015

DSC_4765Afecțiunile ce țin de tulburările somnului sunt destul de frecvente în Republica Moldova, iar pentru diagnosticarea acestora este necesară o abordare multidisciplinară din partea medicilor cardiologi, respirologi, nutriționiști și, în primul rând, a celor de familie. În țara noastră, deocamdată, nu există specialiști în somnologie, iar un prim pas în nuanțarea acestei științe este Conferința de Medicină a Somnului, ce se desfășoară zilele acestea la Chișinău.

 

”Scopul principal al conferinței este să ne conjugăm eforturile și să înțelegem caracterul interdisciplinar al problemei. Pe de altă parte, trebuie să demonstrăm că depistarea pacienților cu afecțiuni ale somnului nu o face specialistul de primă linie, adică medicul de familie, ci o echipă mai mare, care trebuie să depisteze simptomele bolii și să orienteze pacientul pe o pistă de investigații într-un laborator de somnologie”, a spus Victor Botnaru, șef disciplină Pneumologie și alergologie, Departamentul Medicină Internă a Universității de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu”.

 

Medicina de astăzi este foarte tehnologizată, iar acest fapt permite diagnosticarea anumitor patologii în stadii incipiente. ”Deocamdată, nu avem posibilitatea finaciară să amenajăm laboratoare întregi în domeniul somnologiei, dar avem garanția colegilor din România, care și-au anunțat disponibilitatea de a ne susține în acest sens”, a accentuat profesorul.

 

Liliana Domenti, director Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”, a menționat  că această conferință este prima care abordează problemele de somnologie și vine să informeze societatea medicală și populația, în general, despre actualitățile privind tulburările somnului. ”Din păcate, sunt pacienți care necesită tratament în această privință și sunt necesari specialiști cu experiență în domeniu”, a spus Liliana Domenti.

 

Florin Mihălțan, președintele Societății Române de Pneumologie, în cuvântul de salut, a menționat că în România, somnologia a debutat acum 20 de ani. ”Interesul specialiștilor pentru acest domeniu al medicinei era relativ. Nimeni nu realiza despre ce era vorba exact. Abia peste 10 ani, după nenumărate acțiuni informative, educative, totul a progresat și acum putem vorbi despre o supraspecializare în somnologie în România”, a spus expertul român. Florin Mihălțan a apreciat preocuparea medicilor specialiști din RM pentru această problemă, care este una cu adevărat multidisciplinară.

 

Potrivit unor statistici internaționale, în SUA, 30% din populație suferă de dereglări ale somnului, problema fiind modulată de obezitate. Tot aici, 18 la sută din accidentele rutiere sunt atribuite apneei. În Europa, incidența tulburărilor de somn constituie 2-4% și predomină la bărbați. Acestea pot avea și complicații fatale cum ar fi ictusul sau infarctul miocardic acut.

Conferința de Medicină a Somnului se desfășoară în perioada 19-21 februarie curent și este organizată de USMF „Nicolae Testemiţanu”, în parteneriat cu Societatea  Română  de  Pneumologie, Secțiunea  de Somnologie  și  Ventilație  Non-Invazivă,  Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc” și Asociaţia de Respirologie „VIAREMO”.

 

Manifestarea  a inclus sesiuni științifice, prezentări, demonstrații practice și cazuri clinice privind tulburările respiratorii în timpul somnului, metode de diagnostic, consecințele acestora asupra organismului, precum și posibilitățile terapeutice.

 

Părintele somnologiei este considerat Nathaniel Kleitman (1895-1999), neurofiziolog și psiholog american, originar din Basarabia, primul medic care a cercetat somnul și fiziologia viselor din punct de vedere științific.

 

[nggallery id=216]

Tulburările de somn - abordare multidisciplinară

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii