Simpozionul Național de Oncologie

Published: 13.10.2016

DSC_6871Astăzi și-a început lucrările Simpozionul Național de Oncologie cu participare internațională, dedicat aniversării a 40-a de la fondarea Catedrei de oncologie, hematologie şi radioterapie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. Manifestarea științifică cu genericul: Vigilența oncologică în activitatea medicală, depistarea precoce și tratamentul tumorilor, a întrunit medici oncologi, interniști, medici de familie, chirurgi, dermatologi, ftiziatri, traumatologi și alți specialiști.

 

Evenimentul a fost deschis de șeful catedrei, Ion Mereuţă, care a salutat participanții la simpozion, în special delegaţiile din România, Ucraina, Germania, Polonia, Rusia, Belarus ş.a. Profesorul Mereuță a venit și cu aprecieri în adresa membrilor echipei sale, pentru care cele patru decenii de activitate în cadrul catedrei au fost plini de muncă asiduă.

 

DSC_6901Cu un mesaj de felicitare din numele Academiei de Ştiinţe a Moldovei a venit profesorul universitar Viorel Prisacari. „Este o mândrie să văd în această sală atât de mulţi medici şi specialişti de înaltă calitate, care activează în serviciul oncologic din ţara noastră, aş zice eu - unul dintre domeniile cele mai dificile”. Totodată, profesorul Prisacari a înmânat unor membri ai catedrei distincţii din partea AŞM pentru performanţe înalte în ştiinţă şi în practica oncologică.

 

Prezentă la eveniment, Valentina Stratan, vicepreşedintele Comisiei parlamentare protecţie socială, sănătate şi familie, a venit cu un mesaj de felicitare şi de apreciere faţă de cei care au organizat acest simpozion. „Ţin să remarc că genericul conferinței este un obiectiv pentru întreg sistemul de sănătate din Republica Moldova, pentru specialiştii din domeniu şi chiar pentru cetăţeni, de a pune în discuţie problemele existente şi de a găsi rezolvarea acestora”, a menţionat Valentina Stratan.

 

DSC_6915Gheorghe Rojnoveanu, prorector pentru activitate ştiinţifică al USMF „Nicolae Testemiţanu”, a subliniat că Universitatea rămâne în continuare deschisă în a susține și a promova proiectele didactice şi ştiinţifice dezvoltate de catedră. Totodată, prorectorul a reiterat importanţa acestui simpozion, care oferă posibilitatea de consolidare şi completare a cunoştinţelor, de familiarizare cu cele mai noi şi eficiente metode de diagnostic şi tratament în patologiile oncologice.

 

Potrivit unor date statistice, anual, la nivel mondial, mai mult de 12 milioane de persoane sunt diagnosticate cu cancer, iar 7,6 milioane dintre cazuri se soldează cu deces. În anul 2013 în Republica Moldova au fost luaţi la evidenţă 8441 de bolnavi primari, în creștere cu cca 240 față de anul precedent. Mortalitatea prin tumori maligne a constituit atunci 164 de decese la o sută de mii de locuitori, adică un număr total de 5835 de decese.

 

Menţionăm că, evenimentul va continua şi mâine, 14 octombrie, în Sala de conferințe a Institutului Oncologic.

 

Simpozionul Național de Oncologie este organizat  de USMF „Nicolae Testemițanu”, Secția Medicală a Academiei de Științe a Moldovei, Societatea Oncologilor din RM și Institutul Oncologic.

 

 

[nggallery id=427]

 

Simpozionul Național de Oncologie

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii