Omagiu profesorilor universitari Eugen Gladun și Petru Stratulat

Published: 19.10.2016

DSC_7133Plăcile comemorative consacrate regretaților profesori și medici iluștri Eugen Gladun și Petru Stratulat au fost dezvelite astăzi, 19 octombrie, pe frontispiciul Maternității din cadrul Institutului Mamei și Copilului (IMC). În acest fel, comunitatea medicală și cea academică au adus un omagiu personalităților notorii, care au contribuit la fondarea IMC, constituirea școlilor de obstetrică și ginecologie, neonatologie și pediatrie, cât și la dezvoltarea sistemului național de sănătate. 

 

Evenimentul a început cu un moment artistic emoționant, prezentat de un ansamblu de copii și corul „Cantabile” a Academiei de Studii Economice a Moldovei. Ceremonia a fost deschisă de Sergiu Gladun, directorul IMC, care a menționat câteva dintre realizările celor doi titani ai pediatriei care, în comun, au întreprins multe acțiuni pentru prosperarea instituției, inclusiv organizarea secțiilor și domeniilor de cercetare. Totodată, directorul a ținut să reamintească faptul că, la anul viitor, Institutul Mamei și Copilului va marca 35 de ani de la fondare, iar cu acest prilej s-a propus să fie creată o galerie a personalităților remarcabile care au contribuit la constituirea și consolidarea institutului.

 

DSC_7116Cu un cuvânt de omagiu a venit și ministrul sănătății, Ruxanda Glavan. „Este suficient să ne amintim câte lucruri frumoase, câte începuturi, câte eforturi au depus acești doi oameni pentru ca astăzi Institutul Mamei și Copilului să fie așa cum îl știm: plin de profesioniști și cu o bază tehnico-materială primită moștenire de la ei”, a precizat ministrul.

 

Vladimir Hotineanu, președintele Comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, a vorbit despre eforturile susținute ale regretatului ministru Gladun și ale profesorului Stratulat în crearea noului concept  de perinatologie și îmbunătățirea asistenței medicale primare acordate mamei și copilului. „Odată cu pășirea în eternitate, ei au devenit patrimoniu. Patrimoniu cultural al țării au fost pe parcursul vieții, patrimoniu medical sunt pentru totdeauna”, a afirmat deputatul.

 

DSC_7092Un itinerar biografic al profesorilor iluștri a prezentat rectorul USMF „Nicolae Testemiţanu”, Ion Ababii, care a subliniat: „Noi ne mândrim că ei au fost absolvenții Universității noastre și au activat aici”. Rectorul a menționat despre relațiile de colaborare stabilite de prof. Stratulat cu reprezentanții Elveției în fondarea centrelor de neonatologie în toată țara, grație cărora a scăzut mortalitatea infantilă. În ceea ce privește activitatea de ministru a academicianului Gladun, profesorul Ababii a menționat că Domnia Sa a devenit renumit prin reformarea sistemului de sănătate din țară. Profesorii universitari Eugen Gladun și Petru Stratulat au contribuit la formarea profesională și educația continuă a circa 7000 de medici obstetricieni, neonatologi, pediatri, medici de familie, manageri ai serviciilor perinatologice și la scăderea ratelor mortalității materne și celei infantile.

 

La ceremonia de dezvelire a plăcilor comemorative au participat mai mulți oficiali, reprezentanți ai Academiei de Științe a Moldovei, USMF „Nicolae Testemiţanu”, Institutului Mamei și Copilului, oaspeți din România, medici pediatri, studenți, rezidenți și alți invitați. 

 

Totodată, menționăm că, bustul acad. Eugen Gladun se regășește pe Aleea savanților și medicilor iluștri, iar Centrul Perinatal al IMSP Institutul Mamei și Copilului poartă numele distinsului profesor - Petru Stratulat.

 

Eugen Gladun (1936-2014) a pus bazele obstetricii și ginecologiei în țara noastră. A fost unul dintre fondatorii Institutului de Cercetări Științifice în domeniul Ocrotirii Sănătății Mamei și Copilului (astăzi IMC) și a condus această instituție timp de 15 ani. În perioada 1998-1999 academicianul Eugen Gladun a activat în calitate de ministru al sănătății, afirmându-se prin profesionalism, perseverență și dăruire de sine. 

 

Petru Stratulat (1948-2015) este considerat fondatorul școlii de neonatologie și întemeietorul serviciului perinatologic în Moldova. În cele peste patru decenii de activitate, a inițiat un șir de reforme în domeniul pediatriei și neonatologiei, contribuind la îmbunătățirea serviciilor de asistență medicală acordate mamei și copilului. 

 

 

[nggallery id=429]

Omagiu profesorilor universitari Eugen Gladun și Petru Stratulat

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii